Wat is een goede zonnebril?


Voor sommige mensen is een zonnebril een zonnebril, maar het is onterecht om al deze brillen over één kam te scheren. Lang niet iedere zonnebril is namelijk ook een goede zonneril. Ben je op zoek naar een bril om jouw ogen te beschermen tegen de zon? Dan wil je waarschijnlijk alleen een goede zonnebril kopen. Veel mensen weten alleen niet wat een goede zonnebril is. Daarom helpen wij je in deze tekst om de beste zonnebril te vinden.

Volledige bescherming tegen uv-licht

Een zonnebril beschermt jouw ogen tegen uv-licht. Helaas bieden niet al deze brillen dezelfde mate van bescherming tegen de zon. Wil je een goede zonnebril kopen? Koop er dan eentje die volledig beschermt tegen uv-licht. Je herkent zo’n bril aan de tekst ‘100%UV’ of ‘UV400’. Sommige mensen denken dat zij dit ook aan de kleur van de glazen af kunnen leiden, maar dat is niet het geval. Een zonnebril met donkere glazen hoeft namelijk niet beter te beschermen tegen uv-licht dan een bril met lichte(re) glazen.

Er is een CE-markering aanwezig

Een goede zonnebril is voorzien van een CE-markering. Deze markering geeft aan in hoeverre jouw ogen beschermd worden tegen verblinding. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 5 markeringen. Hieronder lichten we iedere markering kort toe, zodat jij in staat bent een goede zonnebril te vinden.

– CE 0: beschermt buiten niet voldoende tegen zonlicht, maar achter glas wel.
– CE 1:
beschermt voldoende op een (licht)bewolkte dag, maar niet geschikt op echt zonnige dagen.
– CE 2:
beschermt voldoende tegen een lage zon, maar is niet geschikt voor fel zonlicht.
– CE 3:
beschermt voldoende tegen fel zonlicht, maar is niet geschikt voor winter- en watersport.
– CE 4:
is ideaal voor winter- en watersport, maar niet voor gebruik in het verkeer.

Past bij je gezicht

De belangrijkst reden om een zonnebril te dragen is omdat je hiermee jouw ogen beschermt tegen uv-licht. Toch kijken de meeste mensen niet alleen naar de mate van bescherming. Je wilt immers ook dat een zonnebril je goed staat. Heb je een mooie Gucci zonnebril gevonden en ben je hier helemaal verliefd op? Dan wil je hem misschien direct kopen. Doe dit alleen als je zeker weet dat de bril bij jouw gezicht past. Een ronde zonnebril staat bijvoorbeeld minder mooi bij mensen met een rond gezicht.  

Is een merkzonnebril beter?

Je hebt vast weleens iemand horen zeggen dat een dure zonnebril beter is voor jouw ogen dan een goedkope(re) bril. Daarom gaat jouw voorkeur misschien eerder uit naar een Ray-Ban zonnebril dames dan naar een merkloze dameszonnebril. Alhoewel de prijzen vaak behoorlijk uit elkaar liggen, zit er maar weinig verschil in de bescherming van de brillen. Een dure bril zit vaak net wat lekkerder en ziet er misschien mooier uit, waardoor je er meer voor betaalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.