Opruimen en schoonmaken moeten we allemaal! Of je er nu blij van wordt of niet, het is in ieder geval fijn als het zo gestroomlijnd mogelijk verloopt. Zo ben je er zo min mogelijk tijd aan kwijt en is het prettig vertoeven in je woning. Benieuwd naar onze tips?
Overzichtelijke routine
Een goede routine is het halve werk. Zo voorkom je namelijk dat opruim- of schoonmaaktaken te lang blijven liggen, wat het weer veel werk maakt. Stel daarom idealiter voor elk klusje vast wanneer het moet gebeuren. Op dagelijkse basis doe je bijvoorbeeld even een rondje door het huis, om alles op de vaste plek terug te leggen. Van schoenen en kleding tot speelgoed van je kids, opgeruimd staat netjes. Haal ook meteen een doekje over onder andere de eettafel en het aanrecht heen. Wat betreft de wekelijkse klusjes denk je met name aan stofzuigen, het schoonmaken van de keuken en het reinigen van de badkamer. Om de week of eens per maand zijn de minder frequente klussen aan de beurt, zoals het dweilen van de vloer. En zo kun je nog meer to do’s toevoegen aan dit lijstje. Schrijf het allemaal ergens op of onthoud het – en zorg dat je er een vaste volgorde in krijgt.
Belangrijkste onderdelen
Bepaalde ruimtes in huis zijn natuurlijk belangrijker om schoon te houden dan andere ruimtes in huis. De keuken is hierin onmisbaar om schoon te houden. Hier verzamelen en vermenigvuldigen bacteriën zich immers snel, wat vervelende gevolgen kan hebben. Probeer de keuken dus zo goed mogelijk schoon te houden, het liefst al meteen na gebruik. Zo kun je keuken messen direct reinigen na het gebruik ervan, zeker als je vlees of vis bereidt. Of doe dit meteen na het eten van de maaltijd. Reinig niet alleen de items die je gebruikt, zoals de messen en pannen, maar ook het oppervlakte. Het aanrecht is immers een verzamelplaats voor restjes. Maak het iedere dag goed schoon. Dit kun je ook zeggen voor andere oppervlakten, zoals de eettafel en de wastafel in de badkamer. Ook het toilet is een belangrijk onderdeel om regelmatig te poetsen. Houd dit in gedachten en reinig dit soort ruimtes en plekken extra vaak.
Vaste plek
Geef alle items in huis een vaste plek! Het grootste voordeel hiervan is dat het nooit een rommeltje in je huis is. Je kunt alle items immers gewoon zo opbergen – waar je tevens een gewoonte van kunt maken. Dat niet alleen, je bent ook minder snel iets kwijt. Als het altijd op hetzelfde plekje ligt, is het daar (hoogstwaarschijnlijk) gewoon te vinden. Van je sleutels tot een schaar, kies voor alle onderdelen het beste plekje uit. Als je een gezin hebt, is het zaak dat iedereen zich houdt aan dat vaste plekje voor de items. Nog een voordeel is dat je spullen zo minder snel vies worden. Je bergt items immers al snel op in bijvoorbeeld een kast, en laat het niet rondslingeren in huis. Dit maakt dan weer dat je spullen minder stoffig worden bijvoorbeeld. Een ideale gewoonte dus, het toekennen van een vaste plek aan je spullen.
Doe spullen weg
De laatste tip, doe spullen weg. Daarmee doelen we specifiek op spullen die je niet meer gebruikt of waar je niet meer blij van wordt. We hebben vaak de neiging om allerlei items maar te bewaren, voor ‘je weet maar nooit’. Maar eerlijk is eerlijk, is dit nu echt nuttig? Vaak liggen spullen alleen maar in de weg of kun je hierdoor geen plek vrijmaken voor nieuwe items die je wel echt in gebruik hebt. Durf daarom meer weg te doen. Je hoeft het niet meteen weg te gooien, maar je kunt het ook weggeven. Aan een naaste bijvoorbeeld, of breng het naar de kringloopwinkel. Items verkopen is ook nog een optie. Minder spullen in huis betekent meer ruimte in je woning én in je hoofd! Daarom is minimaliseren, oftewel het opruimen van je spullen, zo’n goed idee. Maak hier bijvoorbeeld eens per jaar tijd voor vrij en ga door je huis heen, wat kan er weg en wat wil je toch bewaren?