10 tips om je kleuter voor te bereiden op een baby

Ik ben natuurlijk hier nog geen ervaringsdeskundige in. Maar heb wel redelijk wat ‘research’ gedaan 😉 Daarom alle tips op een rij om je kleuter voor te bereiden op een baby.

kleuter-voor-te-bereiden-op-baby

Kleuters en baby’s

Wij als ouders hebben bewust gekozen voor een nieuwe zwangerschap. We hebben er onwijs veel zin in. Maar de grote broer had hier helemaal geen keus in. Ik denk ook dat het leventje als enigst kind hem prima beviel. We leggen hem dit maar op. En natuurlijk wil je dat je kinderen gelijk vol van elkaar zijn. Maar ik weet dat dat echt niet altijd zo hoeft te zijn. Er zijn kinderen die best een tijdje van slag kunnen zijn als er een baby komt. Denk aan een terugval in zindelijkheid, ontzettend jaloers gedrag vertonen of niks van de baby willen weten. Dit is allemaal heel normaal. Toch wil ik mijn kleuter zo goed mogelijk voorbereiden op de komst van de baby.

10 tips om je kleuter voor te bereiden op een baby

Samen winkelen

Mijn kleuter vond het erg leuk om samen met mij een cadeautje uit te zoeken voor de baby. We gingen naar de Hema waar hij een flesje uitkoos samen met een knuffel van Takkie. De knuffel staat nu al een tijdje te wachten op de babykamer. Hij heeft zelf ook zo’n knuffel en is trots dat hij dezelfde knuffel heeft als de baby.

Voorlezen

Voorlezen is een mooie manier om je kleuter voor te bereiden op een baby. Ik doe het zelf niet te vaak maar zo’n 1 keer in de week. Persoonlijk vind ik het boek ‘Er komt een baby bij‘ goed aansluiten. Vooral omdat het jongetje in het verhaal niet altijd even blij is met de baby en vragen heeft over hoe het zal gaan. En omdat mijn kleuter ook zijn twijfels lijkt te hebben is het een goede match.

Praten over de baby

Het is geen dagelijks terugkerend onderwerp maar soms komt het zo uit om het er even over te hebben. Hoe gaan sommige dingen als er een baby is, over dat de baby soms huilt en soms lachen we omdat de baby nog in een luier poept. Ook wil ik hem duidelijk maken dat hij hoe dan ook nog steeds mijn lieve jongetje blijft. Ik bereid hem ook voor op het moment dat we naar het ziekenhuis gaan. Hij slaapt dan bij opa en oma. Ik laat hem de tas zien die klaar staat en vertel hem over dat papa en mama naar het ziekenhuis gaan om de baby te halen.

Samen aftellen

Er zijn kinderen die heel erg bezig zijn met de baby. Ze kunnen dagelijks vragen wanneer de baby komt. Loop je tegen het eind dan kan een aftelkalender overzicht bieden. Met ruimte om er wat flesjes bij te tekenen als dat nodig mocht zijn 😉

Alleen als gezin

Ik kreeg de tip om wanneer de baby geboren is de kleuter alleen door papa te laten ophalen. Dus niet gelijk met opa en oma mee, maar echt even alleen. Zorg er voor dat de baby in de wieg ligt zodra je kind binnenkomt met papa. Knuffel hem uitgebreid en laat hem vanaf jouw schoot (indien je niet volledig uitgescheurd bent 😉 ) kennis maken met de baby. Houd er rekening mee dat een vlugge blik soms voldoende is voor kinderen. Soms willen ze er nog niet zoveel van weten.

Rustig de baby verkennen

Ook in de dagen die volgen kan het best zijn dat je kleuter niet gelijk alles wil weten van de baby. Dit is prima. Dring het niet te veel op. Sterker nog, het ka gebeuren dat kinderen vragen wanneer de baby weer weg gaat en dat ze duidelijk laten weten dat ze er niet blij mee zijn. Dit is heel normaal.

Mama’s flinke hulp

Betrek je kleuter bij het verzorgen van de baby. Misschien wil hij de kleertjes wel uitkiezen, helpen met in badje doen of een schone luier aan doen.

Tijd alleen met papa en mama

Plan elke dag even een momentje alleen met je kleuter. Dat kan al makkelijk door een boekje te lezen, een spelletje te doen of gewoon lekker samen even op de bank te hangen. Laat hem merken dat hij nog steeds net zo belangrijk is als voor de tijd.

Een cadeau voor grote broer

Veel kraambezoek neemt natuurlijk een cadeautje mee voor de baby. Maar misschien zijn er ook een aantal mensen die ook willen denken aan de kleuter. Hij is tenslotte ook grote broer geworden. Natuurlijk moet een kleuter ook leren dat sommige dingen niet om hem draaien maar dit is misschien niet het moment.

Trakteren op school

Op school mag het ook even draaien om de kleuter. Trakteren omdat je grote broer of grote zus bent hoort er toch helemaal bij. Samen hebben Gijs en ik deze traktatie gemaakt. Vooral handig omdat ik deze traktatie samen met Gijs al van te voren kon maken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.