Waarom ik ouderschapsverlof opneem

Sinds een week neem ik op de dinsdagmiddag ouderschapsverlof op. Dit zat niet in mijn planning maar ben nu toch wel heel erg blij dat zulke dingen mogelijk zijn in Nederland.

 

 

Waarom ik ouderschapsverlof opneem

 

 

De balans is weg

Je weet dat wij bezig zijn met onze kluswoning –> ‘Klussen met een kleintje‘. Naast dat ik klussen erg leuk vind is het ook ontzettend druk. Na de kerstvakantie had ik het gevoel dat de balans helemaal weg was. Gijs zat niet lekker in zijn vel, ikzelf zat niet lekker in mijn vel en ik had constant het gevoel Gijs weg te moeten brengen. Naar oma, de crèche of naar de andere oma. In het huis was het ONTZETTEND druk. Ik had het gevoel dat ik de grip kwijt was en daar moest ik wat mee.

 

Wat kan ik doen?

Ik had het er met mijn man over en vroeg me af wat de opties waren. Ik wist dat ouderschapsverlof ‘iets’ was maar omdat ons leven goed liep zoals het was heb ik me er nooit in verdiept. Ik vroeg aan mijn directeur om advies hierover. Na wat rekenwerk bleek dat als ik 1 middag vrij nam, 2,5 uur in totaal dat het me ongeveer €70,- zou gaan kosten. Omdat ik in het onderwijs werk betaalt mijn werkgever ongeveer de helft van mijn loon door. Gelukkig kon ook op mijn school mijn taak goed ingevuld worden en kan ik dus met een gerust hart genieten van mijn middag verlof met Gijs.

 

Waarom zo weinig?

Nu moet je weten dat ik altijd werk tot ongeveer 14.45. Als ik dus 2,5 uur eerder vrij neem kan ik tegen 12.15 naar huis. Ik denk dat dat voor ons eerst goed is. Ik ben echt van plan om deze middag voor ons tweetjes in te vullen. Naar de bieb, lekker knutselen of naar het bos ofzo. We zien het nog wel even.

 

Wetgeving

Met ouderschapsverlof werkt u tijdelijk minder om meer tijd te besteden aan een kind tot 8 jaar. U heeft recht op 26 keer uw aantal werkuren per week. De afspraken in uw arbeidsovereenkomst over bijvoorbeeld werkzaamheden en aantal werkuren veranderen niet. Het verlof is onbetaald maar sommige werkgevers betalen het loon (gedeeltelijk) door. bron rijksoverheid

 

Heb jij ouderschapsverlof opgenomen? Of juist niet?

 

 

2 Comments

  1. Ja ik werkte 36 uur in de apotheek. In januari is onze kleine man geboren en na me verlof ga ik eerst 24 uur terug werken. De rest is idd ouderschap verlof… Uiteindelijk heeft ons kleine man ook iets extra aandacht nodig vooral snachts qua voedingen.. dus vind het ideaal dat dit bestaat

    1. Kan ik me voorstellen inderdaad! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.