Help! Juf is ziek

Eigenlijk heb ik het op mijn blog niet zo vaak over mijn werk als juf. Die twee dingen wil ik eigenlijk zoveel mogelijk gescheiden houden. Toch is er iets geks aan de hand wat ten koste gaat van onze kinderen en goed onderwijs.

 

 

Zieke juf

Kijk voor de lol eens op lerarentekortisnu.nl. Al geschrokken? Zoveel kinderen hebben dus geen goed onderwijs gekregen omdat de leerkracht ziek is. En helaas is dat tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Is juf ziek? Dan heb je dikke kans dat je een belletje krijgt dat je kind thuis mag blijven. Er zijn ook scholen zijn die de kinderen verdelen over de andere groepen of onbevoegde mensen voor de klas zetten.

 

Hoe komt het?

wwz

Er zijn meerdere redenen voor deze problemen. Zo is er de wet werk zekerheid. Die wet zorgt er voor dat werknemers sneller een vast contract krijgen. Stel dat een invaller voor een paar dagen invalt op een school dan krijgt die invaller een contract voor een paar dagen.  Stel dat de week er na weer iemand ziek wordt dan krijgt diezelfde invaller weer een contract van een paar dagen. Zo’n invaller mag maar een paar tijdelijke contracten hebben en dan moet deze invaller al een vast contract krijgen. Met als gevolg dat invallers alleen maar langdurige ‘klusjes’ willen doen als een burn-out of zwangerschap.

 

 

 

lerarentekort

Dan hebben we ook nog eens het lerarentekort. De werkdruk in het onderwijs is hoog en het salaris is laag. De grote klassen maken ons werk niet bepaald makkelijk. Oftewel, het is nu tijd aan de overheid om iets te doen.

 

Persoonlijk

Zelf was ik laatst ziek. En nu hebben we het gelukkig op mijn school zo kunnen regelen dat het bijna niet voorkomt dat kinderen naar huis worden gestuurd maar toch, er moet dan veel geregeld worden. Nu wilde een collega van mij wel graag die dag voor mij werken maar dit mocht niet omdat ze al te veel contracten had gehad. Dat slaat toch helemaal nergens op? Nu is er een juf die de leerlingen kennen, die weet hoe we werken op school en dan mag ze gewoon niet invallen door deze wet. Die middag was er dus gewoonweg geen inval voor mij.

 

De kinderen

En weet je, anders zou ik denken: zoek het lekker uit met z’n allen maar het gaat wel om de kinderen. Om ONZE kinderen. Hier in Nederland kunnen we het blijkbaar niet zo regelen dat onze kinderen gewoon goed onderwijs krijgen, ook als de juf ziek is. Als juf vind ik dit vreselijk maar misschien als mama nog wel meer. Als Gijs straks naar school gaat en hij komt terecht in grote klas met een juf die door de werkdruk niet zoveel kan doen als ze zou willen dan word ik daar wel een beetje verdrietig van 🙁

 

Wil je iets voor me doen? Teken dan alsjeblieft de petitie hier 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.