Waarom hebben wij ons kind laten dopen?

Wij gaan niet wekelijks naar de kerk en bidden niet voor het eten maar toch willen we ons kind laten dopen. Waarom? Dat vertel ik je vandaag.

Katholiek

Ik ben Katholiek en ben gedoopt, heb mijn Eerste Communie gedaan en heb mijn Vormsel gedaan. Jan daar in tegen gelooft niet, nouja in André Hazes maar verder niet. Wij zijn in 2014 voor de kerk getrouwd omdat ik dit graag wilde. En nu wil ik Gijs heel graag laten dopen. Gelukkig vindt Jan dit goed. Het geloof is niet helemaal doordrenkt in ons leven maar toch haal ik er regelmatig troost en hoop uit. Vooral rond Kerst, Pasen en Hemelvaartsdag denk ik graag terug aan de oorspronkelijke gedachte. Graag geef ik dit aan Gijs mee. 


Katholieken geloven in God, zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Elk jaar met Kerstmis herdenken zij de geboorte van Jezus. Met Goede Vrijdag herdenken zij de dood van Jezus en op Pasen herdenken zij dat hij opstaat uit de dood. Zij geloven ook dat God de aarde, de dieren en de mens heeft gemaakt. De katholieke mensen gaan vaak op zondag naar de kerk. De paus is de baas van de Katholieke Kerk. Bron


 

Wat is dopen?

Bij het dopen wordt er een beetje water over het hoofd van het kindje ge.. ge-wat eigenlijk, gegooid? Nouja, vul maar in. En dan hoor je erbij, bij de kerk en het Katholieke geloof. Dat vind ik een fijn idee. Naast dat vind ik het een mooie ceremonie, een bewuste keus voor ons dus.


Dopen

Het doopsel is een begin. Het woord ‘doop’ komt van onderdompelen in het water. Water is het element van (nieuw) leven. Met het dopen met water worden de zonden van de dopeling weggewassen. De oude, zondige mens blijft achter, de nieuwe mens staat op met een in God verborgen leven. Bron


Vroeger

Vroeger werd er gezegd dat je niet naar de hemel ging als je niet was gedoopt. Daarom was dopen vroeger onder de Katholieken nogal een “dingetje”. Pasgeboren baby’s werden daarom zo vroeg mogelijk gedoopt. Ook mochten ongedoopte kinderen niet op het gewijde kerkhof worden begraven maar moesten op een apart stuk liggen, best heftig dus. Gelukkig is de kerk hier intussen ook wat soepeler in geworden. 

Waarom ons kind laten dopen?

Ik vind het een mooi idee om Gijs te dopen. Het is een soort traditie en ik wil hem graag het één en ander van het geloof meegeven. Wat hij in de toekomst daarmee doet is zijn keus. Wil hij er niks mee doen dan vind ik dat prima. Toch hoop ik dat als het nodig is hij troost en hoop uit het geloof kan halen. 

Leestip: Is een wobbel leuk?

 

Feest!

Na afloop van de dienst is er vaak een feestje. Wij gaan samen met onze gasten bij ons thuis een kopje koffie drinken met wat lekkers. Dus geen uitgebreid circus maar gewoon gezellig een klein feestje vieren.

Heb jij jouw kindjes laten dopen?

2 Comments

  1. Hoi,
    Mijn man en ik hebben drie zoontjes in de leeftijd 0-4 jaar. We hebben ze alledrie als baby laten dopen (in de protestantse kerk van Nederland). Waarom? Omdat God met de doop belooft dat Hij hun Vader wil zijn. En er is niets mooiers dan dat. Wat mijn kinderen ook doen of meemaken, ze mogen altijd terugkomen op die belofte. Altijd kunnen ze bij God terecht. Als ze denken aan de doop, mogen ze weten dat God hen schoon wil wassen van schuld. Ik bid elke dag dat mijn kinderen Jezus zullen volgen in hun leven. Dan zijn ze, ongeacht omstandigheden, altijd rijk..

    1. Een prachtige boodschap als je het mij vraagt <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.