Naar de Moezel – inclusief de leukste activiteiten

O wat hebben we het fijn gehad in Duitsland aan de Moezel. Ik vertel je alles over onze vakantie en geef je de leukste tips en activiteiten voor het gezin.

Naar de moezel

Op vakantie gaan met mij is altijd een beetje stressen. Niet alleen voor mij maar ook voor iedereen om mij heen. Ik zal eerlijk zijn, Elke in combinatie met stress is niet heul gezellig. Mijn man wordt ook niet heel gezellig trouwens, maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen. Ik ben altijd blij als we onderweg zijn en ik het gevoel heb dat de vakantie is begonnen. Onze bestemming was Piesport aan de Moezel in Duitsland. We zouden 5 dagen blijven en dan doorgaan naar een kindercamping in Frankrijk.

Na een prima reis kwamen we 4 uur later aan op de bestemming. Wat een prachtige bestemming zeg! Gewoon als op een ansichtkaart. Wijnvelden, mooie oude huisjes en de Moezel ertussen. Gewoon wauw! Ook het appartement wat ik heb geboekt was perfect! Wij verbleven in Ferienwonhung Haus Dienhart*. Deze woning voldeed aan al onze verwachtingen. Fijne kamers, een luxe badkamer en van alle gemakken voorzien. Niet dat het heel groot was hoor, maar perfect voor ons.

*Stel dat je via de link reserveert dan krijg ik een kleine commissie.

Piesport-Moezel
Piesport Moezel

Ik ben zo’n mama die voor de eerste dag eten meeneemt. Voor ons broodjes met soep en Gijs kreeg wat poffertjes. We zaten trouwens in een prachtig huisje. Wel wat klein maar het had alles wat we nodig hadden en meer.

Piesport Moezel

Dag 1

Activiteit – Bernkastel-Kues

We besluiten na een nachtje slapen naar het dorpje Bernkastel te gaan. Na deze dag waren Jan en ik het met elkaar eens, we hebben nog nooit zo’n prachtig dorpje bezocht. Zeker 1 van de leukste activiteiten in de buurt. Een parkeerplek vinden is wel een ramp maar als je er bent dan is het echt genieten. Prachtige huisjes en straatjes zoals je ze alleen in folders ziet. Er alleen al rondlopen is leuk genoeg. Om de 10 meter is er wel een restaurantje met terras te vinden, verhongeren zul je dus zeker niet.

Om nou gelijk te zeggen dat het een leuk gezinsuitje is? Hmm.. Weet ik niet zo goed. Er waren onderweg meerdere fonteintjes en voor Gijs is dat al een uitje op zich. Later nog een ijsje en mijn kind is helemaal in zijn element. Dit uitje kan zeker vallen onder leuke activiteiten in deze regio.

Activiteiten in Bernkastel?

  • Panoramabahn – Met een treintje kun je de hele stad verkennen en krijg je een tour door de wijnvelden.
  • Zwemmen in het Mosel-Bad
  • Burgruine Landshut – Deze Ruïne zagen wij vanaf de weg en zag er prachtig uit.

Dag 2

Die nacht is Gijs om een uur of 5 al wakker en ga ik bij hem in bed liggen. Je raadt het natuurlijk al, van slapen komt helemaal niks. We gaan er na een tijdje maar uit en besluiten na het ontbijt maar wat te gaan rondlopen en Gijs natuurlijk op zijn fiets. Mijn man voelde zich niet zo lekker dus mocht lekker uitslapen. Eigenlijk weten we niet zo goed wat we gaan doen die dag. De nachtrust heeft mijn man goed gedaan en voelt zich dus al een stuk beter maar ik heb geen zin om een uur in de auto te gaan zitten voor één of andere activiteit. Na een uur twijfelen en overleggen over allerlei activiteiten besluiten we maar naar Römischer Sauerbrunnen te gaan in de buurt.

Activiteit – Römischer Sauerbrunnen

Ik zal eerlijk zeggen dat ik er niet te veel van verwachtte. Op de plaatjes zag het er een beetje sneu uit maar er zat een bos bij en aangezien we toch niet wisten wat we moesten doen gingen we gewoon even kijken.

Römischer-Sauerbrunnen-Kesten
Römischer Sauerbrunnen, Kesten

Via een vaag weggetje leidt onze routeplanner ons naar de Römischer Sauerbrunnen. Ik zeg nog tegen Jan: ‘Als het niks is dan gaan we toch gewoon weer weg.’ We parkeren de auto en lopen richting het bos. Je moet je voorstellen dat het zonnetje schijnt, er is niemand te zien en dan kom je in een soort sprookjesachtig bos terecht zoals op de foto hierboven. Daar word je toch blij van?

Römischer-Sauerbrunnen-Kesten
Römischer Sauerbrunnen, Kesten

We lopen wat rond, Gijs is in de weer met steentjes en stokjes en het weer is goed. En misschien was het ook wel de gemoedstoestand waarin ik leefde, of de hoeveelheid slaap, dat doet ook gekke dingen met een mens maar het was echt geweldig <3

De Römischer Sauerbrunnen zelf waren ook erg leuk! Toen we aankwamen waren we er alleen en konden we onze gang gaan. Blijkt dat dit een mineraalbron waarvan Julius Caesar zou hebben gedronken. 

Je mag dus door deze waterbron heen lopen. Het water is echt steenkoud maar erg schoon. Vraag me niet hoe dit systeem werkt maar het was ontzettend leuk om doorheen te gaan. We kregen Gijs haast niet meer mee, zo leuk vond hij het.

Römischer-Sauerbrunnen-Kesten
Römischer Sauerbrunnen, Kesten

Misschien heb ik een roze bril op maar ik vond dit echt een geweldig uitje. Zeker met kinderen op warme dagen is het leuk om te bezoeken. Verwacht er niet te veel van maar wij hebben een hele leuke dag gehad. Zo zie je toch maar weer dat ook goedkope activiteiten hartstikke leuk kunnen zijn.

Dag 3

De volgende dag mag ik uitslapen en word ik ontzettend raar wakker. Ik heb heel raar gedroomd en het voelt alsof ik 2 weken in coma heb gelegen. We hadden al afgesproken dat we vandaag naar een kasteel of burcht zouden gaan. Toevallig volg ik op Instagram iemand die daar zelf was geweest en helemaal lyrisch was. Daar wilde ik dus heel graag naar toe.

Activiteit – Burcht Eltz

Bij aankomst bleek dat het toch wel wat groter en toeristischer was dan ik had verwacht. Met een pendelbusje kon je van de parkeerplaats naar de burcht worden gebracht en met een peuter van 3 maakten we daar graag gebruik van. Voor een enkele rit van zo’n kilometer betaal je gewoon €2,- per volwassene. Voor heen en terug voor ons dus in totaal €8,- inclusief de parkeerkosten kom je dus al op een tientje. Ja, noem me een dikke kniepert maar ik vind dat echt duur.

Burcht-Eltz
Burcht Eltz

De Burcht zelf is wel ongelooflijk indrukwekkend. Echt een plaatje. Helaas waren we niet de enige mensen die deze activiteit in de planning hadden, het krioelde van de mensen. Nu ben ik natuurlijk niet helemaal hersteld van mijn burn-out en op dit soort momenten kan ik dat echt merken. Ik kan echt enorm slecht tegen drukte. Ik hoopte maar dat het in de Burcht zelf goed te doen was.

Burcht-Eltz

De entree was een tientje per persoon en Gijs was nog gratis. Viel me uiteindelijk nog wel wat mee. In het kasteel zelf had je niet echt de gelegenheid om veel vrij rond te lopen maar was het eigenlijk verdeeld in een schatkamer, een rondleiding en horeca. Als eerste gingen we in de schatkamer. Ik zal eerlijk zijn, dit boeit me niet zo veel. Een beetje achter glas wat zwaarden bekijken, het zal allemaal wel.

Burcht-Eltz

Voor de rondleiding moesten we eerst een poos wachten en toen het eindelijk begon was ik eigenlijk al zo chagrijnig van de drukte dat ik er al geen zin meer in had. Gijs ook niet want telkens als iedereen stil moest zijn om te luisteren begon meneer keihard ‘olifantje in het bos te zingen’. Ik weet zeker dat door ons de kinderwens van een aantal mede-toeristen is uitgesteld. Ik heb alles uit de kast gehaald om dat joch stil te laten zijn en uiteindelijk is het met ouderwetse omkoping van snoep gelukt.#loedermoeder

Burcht-Eltz

Ik geef hem nog gelijk ook, het was ook niet veel aan. Je mocht niet eens foto’s maken. Laat mij maar lekker op mijn eigen gemakje door zo’n kasteel lopen, vind ik veel leuker. Na de rondleiding waren we er eigenlijk wel klaar mee. We kochten nog wat drinken en een souvenir. Gelukkig kon ik Jan overhalen om naar het leuke riviertje te gaan wat we van een afstandje al hadden bekeken. Iets wat mij ontzettend leuk leek!

Dat was ook inderdaad erg leuk! Gijs lekker met de steentjes spelen, ik foto’s maken. Als je het mij vraagt was dat nog leuker dan de hele burcht. Natuurlijk heeft het er mee te maken dat het druk was, en ik daar gewoon niet zo goed tegen kon. Blijkbaar is het nog iets te vroeg voor dit soort drukke activiteiten.

Doei Moezel

Als we bij het huisje komen ben ik ontzettend moe. Jan pakt alvast wat tassen in, we gaan nog even in ons luxe huisje lekker douchen en slapen want we gaan de volgende dag weer verder. 1 ding weten Jan en ik zeker, hier gaan we zeker terugkomen. De Moezel heeft zoveel te bieden, in die 5 dagen dat wij er waren hebben we lang niet alle activiteiten kunnen doen wat we zouden willen. Kan ik het aanraden? Absoluut! Het is vanuit Drenthe maar 4 uurtjes rijden en de omgeving is werkelijk adembenemend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.