Mijn kind van 3 jaar wil niet warm eten

Mensen om mij heen weten dit. Op de blog deel ik hier bijna niks over. Ik wil Gijs’ privacy beschermen maar ook eerlijk zijn. Daarom 1 keer mijn verhaal; Mijn kind van 3 jaar wil niet warm eten.

Waarom toch open en eerlijk zijn?

Weet je wat ik zo stom vind van het social media? Alles lijkt altijd leuk en gezellig. En ik betrap me er op dat ik die neiging ook heb. Als ik een slechte dag of week heb dan zet ik dat er niet op. Dat ik een gezellig momentje met Gijs heb wel. Eén van de redenen waarom ik zo open ben over mijn burn-out. Ik wil juist laten zien dat wij ook onze ‘strubbelingen’ hebben. Met Gijs heb ik ook zo mijn dingetjes. Dingen die ik niet online wil gooien. Vooral om de respect en privacy naar Gijs toe. Toch wil ik open zijn over een aantal dingen want mijn kind van 3 jaar wil niet wam eten. Daarmee wil ik laten zien dat elke mama haar ‘problemen’ heeft. Misschien komt het je wel bekend voor en wie weet heeft iemand nog een goede tip!

Hoe het begon

Als baby’tje vrat Gijs als een malle. Echt, geen grappen. Die gepureerde potjes gingen er als zoete koek in. En meer hoor! Hij wilde de hele dag wel eten. Toen ik langzaam met het warme eten wilde overgaan op stukjes ging het mis. Stukjes in het eten blieft Gijs niet. Brood en fruit ging prima maar warm eten werd niks. Hij gooide het op de grond en at qua warm eten helemaal niks. Over die allereerste periode schreef ik hier al mijn zorgen op.

Advies gevraagd

Het was niet 1 avond dat Gijs niet wilde eten, het werden weken. Op een gegeven moment heb ik het consultatiebureau gebeld om advies. Het advies was: “Niet meer pureren, gewoon blijven aanbieden en er geen dingetje van maken”. Nu achteraf gezien heb ik spijt dat ik hiernaar heb geluisterd. Nu was ik al heel blij geweest met een jongetje dat gepureerd voedsel zou eten.

Kwestie van doorzetten

Vrolijk zetten we op deze manier door. Maar het zat me niet lekker hoor. Hij wilde qua warm eten gewoon helemaal niks. Ja af en toe een patatje of een poffertje, dat dan weer wel. Maar voor de rest helemaal niks. Inmiddels werd ik vrij creatief in het ‘naar binnen werken van groente’. Ik maakte smoothies met groente en pannenkoeken met groente. Op die manier lukte het om toch enigszins iets van groente binnen te werken. maar mijn kind van 3 jaar wil niet warm eten, en dat zit me gewoon niet lekker.

En hoe gaat het nu?

Inmiddels is Gijs 3,5 jaar en is er zo goed als niks veranderd. Elke keer zeg ik het weer bij het consultatiebureau en krijg ik weer hetzelfde advies, gewoon blijven aanbieden en maak er geen dingetje van. Maar omdat hij qua gewicht nog steeds wel goed zit is het advies om mij er maar geen zorgen om te maken. En ik ben blij dat hij wel goed brood, fruit en zuivel eet. Maar als moeder wil je gewoon dat je kindje lekker eet.


Als moeder wil je gewoon dat je kindje lekker eet.

Alles al geprobeerd

Inmiddels kan ik zeggen dat ik alles al wel geprobeerd heb. Van belonen tot aandringen tot er totaal geen aandacht aan geven. Allerlei trucjes heb ik geprobeerd. Van hopeloze dingen als suiker over de groente gooien (ja echt waar) naar alternatieve therapie. Gewoon niks helpt!! En ik ben er echt een hele tijd over gefrustreerd geweest hoor. Dit wil je gewoon niet voor je kindje. Je wil gewoon dat je kindje lekker mee zit te eten. Inmiddels heb ik het maar los gelaten. Wil je niet eten? Helemaal goed!

Wat is het toch?

Ik vraag me wel ontzettend op wat het is. Mijn kind van 3 jaar wil niet warm eten, dat is toch niet normaal? Ik weet dat hij bijvoorbeeld ook niet blij wordt van vieze handjes of voetjes. Hij is gewoon wat gevoelig voor dit soort dingen. Ook heeft hij als baby flinke reflux gehad. Zo erg dat ik een EHBO cursus heb gevolgd omdat ik soms het idee had dat hij er van stikte. Zou hij daar een soort trauma van hebben? Ik weet het echt niet! Ik weet ook echt niet hoe dit verder gaat. Ik hoop dat als hij straks wat ouder is ik er met hem over kan praten. Ik bedoel, als hij 18 is zou hij wel een keertje gewoon eten toch?

Gelukkig lees ik meer verhalen. Malou kan er ook over meepraten 😉 Haar mannetje wil ook niet altijd eten. Ik hoor graag jullie verhalen. Komt dit bekend voor bij iemand?

18 Comments

 1. Mijn jongste was ook slechte eter van warme maaltijd. Wat ze nog wel at was hartige tasrt en soep. Daar gooide ik dus ook alles in. Heb het verder los gelaten. Is later beter gaan eten en nu, ze is 32, eet ze gewoon. Dus er is hoop

  1. Ik lees nu je verhaal en het is alsof dit ons verhaal is! Precies hetzelfde. We zijn alles afgeweest kinderarts, diëtist, logopedie. Ik weet het niet meer:(
   Ben heel benieuwd hoe het nu is met jullie.

   Groetjes Marlies

   1. Hoi Marlies,

    Wat een ellende kan het zijn hè!
    Inmiddels hebben we het al een jaar ofzo losgelaten.
    Wil je eten? Prima! Niet eten? Ook goed. Maar je krijgt verder geen ander eten.
    Hij eet nog steeds niet geweldig hoor.
    Af en toe verrast hij ons en stopt hij iets onbekends in zijn mond.
    Ben heel benieuwd hoe dit zich blijft ontwikkelen.

    Succes!

 2. Heeeel herkenbaar… Mijn peuter van drie eet ook nooit warm. Ja, een frikandel en een pizza zijn echt de enige uitzonderingen.
  Vanaf het moment dat ze mocht beginnen met vast voedsel lukte het niet om iets naar binnen te krijgen. Geen eigen gepureerde maaltijd, geen potje, geen Rapley-methode…
  Moedeloos werd ik er van. Van gezellig aan tafel met allerlei trucjes tot dan maar op de trap zitten als je niet eet tot weet ik wat nog meer. En nog steeds geen verandering. Consultatiebureau gaf hetzelfde advies.. geen punt van maken. Zelf was ik niet veel anders als kind. Geen ‘stukjes’ in het eten. En ik at nauwelijks wat. Dat is vanzelf goed gekomen tijdens m’n puberteit, want nu eet ik vrijwel alles. Ik gaf altijd m’n moeder de schuld dat ze niet genoeg doorzette bij mij, als het om eten ging. Dus bij m’n oudste kinderen heb ik veel energie gestoken in het eten van allerlei voedsel en dat ging goed, zij eten op zich prima. Toen dacht ik dat wat mijn moeder bij mij niet was gelukt, mij dus mooi wel lukte. Bij m’n derde deed ik precies hetzelfde, maar dit was en is echt een ander kind wat eten betreft! Uiteindelijk krijgt ze iedere avond voor het op bed gaan nog maar een fles pap, zodat ze in ieder geval heerlijk slaapt. Ik heb dus nu m’n hoop maar op haar puberteit gevestigd; ze zal toch ooit wel eens warm gaan eten…?!

  1. Hier ook mijn peuter 3 jaar eet niks!
   Krenten bollen en pyjama papje en snacks frikandel of kipnuggets maar heel soms. Hij eet geen fruit drinkt wel veel.
   Ik word er zo gek van tis zo frustrerend en idd op consultatie bureau zelfde verhaal maar t maak niet uit hij eet gewoon niks ik kook van alles hij kookt mee maar wil t niet eens proberen bij alles is t bah en nee vies duwt ie ze bort opzij elke dag weer die strijd doet me pijn

 3. Goedemorgen wat een gedoe he kinderen die niet eten.
  Ik maak groente klein door wel te pureren door de spaghetti bevoordeeld en lekker met de handen laten eten. De langste sliertje zoeken en we het snelste het op kan slurpen natuurlijk wind hij altijd. Zo wordt eten leuk.
  Ook iedereen een hapje. En groot feest er van maken. Je begint met je man o papa wat neem jij een grote hap jeeej goed zo papa.
  Papa doet het vervolgens bij jou mama wat een grote hap goed zo mama jeej.
  Nu gijs grote hap nee oke papa weer een hap grote hap o goed zo papa. Zo feestje zal hik wel gaan eten. En anders begin je zo al bij brood en bereid je het uit naar het warm eten.
  Heel veel sterkte en succes
  Groetjes carina

 4. Mijn zoon van bijna 3 eet inmiddels ook al zeker een jaar weinig warm eten. Hij eet hier nog wel 5 maaltijden wel mee. Maar daarvan zijn er 3 de P’s. (Patat, pizza, pannenkoeken).
  Voor de rest krijg je het er ook echt niet in ook niet maar 1 hapje. Zolang hij brood en fruit wel eet maak ik me geen zorgen qua voedingsstoffen maar leuk is anders. Je wilt dat ze gewoon gezellig mee eten zonder gedoe. En het consultatie bureau 🙁 daar heb ik nog nooit goed advies van gehad. Zo jammer dat ze daar vaak maar een “oplossing” hebben voor een probleem. Wij hadden slaapproblemen en hun advies werktte niet. Maar dat moesten we toch maar blijven proberen want een andere manier was er niet.

 5. Mijn zoon, die nu 24 is, at vroeger ook heel slecht. Op reis(in hotel met buffet en lekker eten) at hij alleen boterhammen met choco en aardappelen of frieten.
  Het is pas veranderd toen hij op scoutskamp ging toen hij 10 jaar was 🙂
  Nu eet hij normaal.

  1. Oja? Dat geeft goede hoop. Bedankt voor je reactie 🙂

  2. Mijn zoontje van vijf heeft nog nooit een aardappel groente of vlees gegeten …wij kijgen het helaas niet voor elkaar en hebben heel de trukendoos al uitgeprobeerd….hij is heel selectief met wat hij op brood eet soms chocoladepasta…en voor de rest cornflakes op brood en droog dus zonder melk….. hij eet fruit en een enkele keer een eierkoek poffertje of patat kipnugget…het gekke is dat hij goed op gewicht is….. als wij savonds met zijn alleen eten zit ons zoontje aan een schaaltje cornflakes en dit doet hij Al vanaf zijn eerste ….drinken doet hij ook erg veel dat hebben wij hem wel afgeleerd nu is het normaal

   1. Ik herken het mijn zoontje is 3 jaar… elke avond is het en strijd ik ben dan ook nog eens thuis woonend bij mijn moeder…. Dus gezellig aan tafel is het niet als hij niet eet… als hij dan wel eens een x goed eet geef ik hem wel complimenten enzo maar als het weer berg af waards gaat dan kan de strijd weer beginnen. Ik ben graag opzoek na tips want radeloos ben ik zeker…

 6. Hey,
  Helaas heb ik geen tips, alleen enorm grote hoeveelheid herkenning van dit probleem . Hier een 3 jarige peuter eet naast brood en fruit , alleen droge pasta of rijst. Qua groente alleen rauwe wortel.
  Ik word er soms ook echt zo wanhopig van, maar wat je zegt CB maakt zich er niet druk om. Erg frustrerend.
  Het enige wat CB mij wel zei is dat je bij een peuter niet moet kijken naar wat ze per dag eten maar per week dus bijv. Eet ze de ene week veel wortel en de andere week iedere dag graag een boterham met worst dan is dat dus voor een peuter okay….. daar kon ik wel wat mee…
  Jij en alle andere moeders met de handen in het haar heel veel succes hoor!!!

  1. Hoi,

   Dit is zo herkenbaar. Ik zit in precies dezelfde situatie. Hoe gaat het inmiddels. Mijn zoon is nu 3 en eet ook niet (nog nooit met de pot meegeten)

 7. O zo herkenbaar! Hier ook een mannetje van 3,5 dat naast de lekkere P’s alleen boontjes en krieltjes blieft als warm eten. Dus krijgt hij meestal nog een potje. Voor 6 maanden, want zonder stukjes…
  Ook kreeg hij altijd ’s morgen nog een fles met het idee dat er in de Nutrilon nog wel wat voedingsstoffen zitten, maar daar gaan we eerdaags mee stoppen, hij moet er toch een keer vanaf!
  Ook fruit eet hij niet, nooit gedaan ook, elk stukje dat we erin stopten kwam er gelijk weer uit.
  Hopelijk komt het goed. Ooit…

 8. Hoi,

  Dit is zo herkenbaar. Ik zit in precies dezelfde situatie. Hoe gaat het inmiddels. Mijn zoon is nu 3 en eet ook niet (nog nooit met de pot meegeten)

 9. Goedemorgen,
  Heel herkenbaar ook hier. Peuter die in april 3 wordt. Wilt enkel boterhammen of pistolet en dan ook enkel met confituur. Tot hij naar school ging at hij smiddags warm in de crèche en dat ging goed. Maar sinds school moet hij avonds thuis warm eten en dat weigert hij. Vroeger at hij heel goed.
  Hij eet ook geen koeken maar wel veel fruit. Maak me enkel zorgen of hij wel genoeg binnen krijgt qua groenten. Tips zijn dus altijd welkom en ik hoop heel hard dat dit een fase is waar hij uitgroeit. 🙂

 10. Ik lees dit nu pas ….als ervaren moeder van 3…het huis uit ondertussen.
  Mijn advies is aan iedereen met dit probleem….maak er geen probleem van. Zorg dat je lekker kookt…dat je altijd aan tafel eet…met z’n allen. En eet zelf met je man smakelijk! Zeg hem ook smakelijk eten en vertel dat het heerlijk is. Geef hem verder geen aandacht. Laat hem wel weten dat we pas opstaan als we klaar zijn met eten. Praat gewoon over koetjes en kalfjes met elkaar ook met hem. Niet over het niet eten. Maak het gezellig. De aanhouder wint…het heeft tijd nodig gaat niet vanzelf maar waarschijnlijk gaan ze zo langzaam zelf ook van het eten pikken. Geef ook niks anders na het eten. Eet je zelf toetje en dat wil hij wel…gewoon doen. Hou het gezellig. En ben consequent. Dat is de gouden regel!

 11. Mijn dochter van 3,5jaar weigert al een kleine 2 jaar om warm te eten. Het enige dat ze wil zijn boterhammen met choco, confituur en zoetigheden zoals pannenkoeken en taart. Qua groentjes enkel wortel en komkommer. Gelukkig eet ze wel fruit. Ook al vanalles geprobeerd om haar te laten proeven maar niets lukt! We zijn ten einde raad.
  Ik vroeg me af aangezien je artikel van 2019 is of er verbetering is naarmate ouder worden? Of dat het effectief vanzelf terug komt of er een trukje is dat geholpen heeft.

  Groetjes Eveline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.