Help ik heb het VMBO gedaan?

Als ik zeg dat ik VMBO en MBO heb gedaan heb ik het gevoel dat ik me bijna moet verontschuldigen of dat ik moet bewijzen dat ik niet een achterlijk persoon ben maar dat ik gewoon werk, voor mijzelf kan zorgen en het goed voor elkaar heb. 

 

Middelbare school

Ik deed TL/havo, in de volksmond ook wel mavo/havo genoemd. Dit kon ik best doen maar ik moest er wel goed voor leren. In het derde jaar moet je kiezen tussen TL of Havo. Ik was een TL-kind. Meer zat er gewoon niet in. Ik heb me hier nooit voor geschaamd ofzo. Mijn ouders zagen dat ik mijn best deed op school en vonden dat ik gelukkig moest zijn. Dus ging ik TL doen.

MBO

Na de TL ging ik naar het MBO, het SPW niveau 4. Omdat het goed ging mocht ik de verkorte opleiding doen met als gevolg dat ik op mijn 18e mijn papiertje al had. Ik wilde gaan werken. Was zo klaar met leren en wilde gewoon aan het werk. Ik heb ZO vaak gehoord: “Daar krijg je spijt van”. Maar ik kreeg snel werk en ik rolde van het één in het ander en zo kwam ik bij de topbaan die ik nu heb. 

Leestip: Zou jij er wat van zeggen?

Had je er niet meer uit kunnen halen?

Misschien wel hoor. Dan had ik HAVO gedaan en met veel stress en gedoe een HBO-opleiding gedaan maar was ik daar gelukkiger van geworden? Ik kan mijn werk goed doen, het is niet stressvol maar gewoon leuk. Als ik een HBO-opleiding had gedaan en daar werk bij had gevonden was mijn werk waarschijnlijk moeilijker en zwaarder geweest. Dat hoeft van mij niet. En er zijn zoveel mensen met een HBO-opleiding of hoger die toch niet tevreden zijn met hun werk of die helemaal geen werk kunnen vinden. Waarom altijd maar méér en niet tevreden zijn met wat je hebt en kunt. Ik heb goed werk, een huisje een lieve man en een geweldig kind. Wat heb ik nog meer te wensen. En laat mij dan maar lekker VMBO doen.

Gijs

Gijs moet vooral doen wat hij wil. Ik zal Gijs nooit pushen een bepaalde richting op te gaan. Maar ik wil wel dat hij zijn best doet. Hij moet op school er niet met de pet naar gooien. Maar het belangrijkste is dat Gijs gelukkig is. En als Gijs gelukkig is met het zijn van vuilnisman of schoonmaker is dan is dat helemaal prima!

En hoe kijk jij daar tegenaan? Zou jij het erg vinden als jouw kindje VMBO zal doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.