De smartphone heeft ons veel gebracht. Nog nooit was er zoveel kennis beschikbaar, maar ook nog nooit kregen we zoveel prikkels over ons heen. Van pushmeldingen van nieuwsfora tot foto’s van het kinderdagverblijf, het gaat de hele dag door. En dan hebben we het nog geen eens over groepsapps, werkapplicaties en mailtjes gehad. Alles komt samen op die telefoon, het is dan ook niet gek dat we op een dag behoorlijk wat uurtjes hieraan besteden. Soms meer uurtjes dan dat we zelf eigenlijk zouden willen. Helemaal cold turkey afkicken is dan ook weer niet nodig en laten we eerlijk zijn; in een druk gezinsleven ook eigenlijk niet mogelijk. Toch zijn er wel hele fijne tips die je erbij gaan helpen bewuster online te zijn. Welke dat zijn? Lees snel verder.
Slaap zacht
De meeste telefoons kun je zo programmeren dat je een standaard slaapschema hebt. Wanneer je een iPhone met abonnement tot je beschikking hebt dan is dit in een paar klikken al te fiksen. Bij de standaard applicatie van Apple, namelijk het klokje waar ook de wekker zit, kun je een slaapschema invoeren. Dit kun je doen in de ‘Gezondheid’ afdeling. Daarin geef je je bedtijd aan en ook het moment wanneer je ongeveer weer wakker bent. Houd hier ruime tijden aan, bijvoorbeeld van negen uur ’s avonds tot half acht ’s ochtends. Het is niet dat je telefoon in deze periode niet werkt, je wordt alleen niet actief gestoord. Geen signalen, trillen of oplichtende schermen. Wanneer je een specifieke app opent is het wel zichtbaar dat je een berichtje hebt, maar dat is het dan ook. Het is dus aan jou om het te checken. Omdat je het standaard instelt, zul je het af en toe ook vergeten. Maar is er wel af en toe een moment dat je opeens denkt; wat heerlijk rustig de avonden. Je kan instellen dat wanneer mensen twee of drie keer bellen binnen vijf minuten, de telefoon wel overgaat. Een fijn idee wanneer er écht iets aan de hand is met geliefden. Vertel hun dit, zodat ze weten dat ze gewoon nog een keer moeten bellen wanneer nodig.
Niet storen
Op je iPhone zitten nog meer fijne functies, zo kun je ook de ‘niet storen’ functie aanzetten. Hetzelfde als de nachtmodus, je krijgt alles wel binnen maar wordt niet gestoord. Hiermee bepaal jijzelf wanneer je je smartphone checkt, en pak je hem niet iedere keer zodra er een signaal gaat. Er zijn verschillende modi en ze zijn ook aan te passen. Zo kun je uitzonderingen maken voor mensen die bellen, zoals het kinderdagverblijf. Die wil je natuurlijk wel opnemen om te weten of er iets met je kind aan de hand is.
Kortom, in balans komen qua smartphone gebruik kan heel goed. De truc is om zelf de regie over je gebruik te pakken. Laat je niet meer leiden/lijden door wanneer jouw scherm oplicht of er een toontje afgaat, maar bepaal de momenten dat jij het nodig vindt om even te kijken of er iets binnen is gekomen. Dit gaat je rust geven en ook meer in het moment laten zijn wanneer je er niet mee bezig bent. In het begin zal het wellicht even wat onwennig voelen, maar al snel zul je vooral de rust die het met zich meebrengt als zeer prettig ervaren. Met meer focus voor écht belangrijke zaken!