Thuiswerken? Zo richt je de perfecte werkkamer in

Thuiswerken. We hebben er bijna allemaal mee te maken gekregen, zeker wanneer je een kantoorfunctie hebt. Of je werkgever het nu aanmoedigt of niet, of je het zelf nu fijn vindt of niet, over één ding zijn we het allemaal eens: thuiswerken gaat het best in een goed ingerichte werkruimte. Een eigen kamer, met een deur die dicht kan, dat is het prettigst. Maar ook als het wat meer behelpen is qua ruimte, is een goede inrichting van de plek waar je je werk doet van het grootste belang.

Denk aan de verlichting

Heb je al eens naar de verlichting op kantoor gekeken, en die vergeleken met de lampen die je thuis hebt? Nee, het is niet iets waar de meeste mensen zich dagelijks mee bezighouden, maar toch is het leuk om er eens naar te kijken. Het zal je namelijk opvallen dat je lampen thuis een beetje warm, gelig licht zullen verspreiden, en meestal niet al te fel zijn. Lampen op kantoor zijn er juist om het daglicht na te bootsen, en zijn daarom wat feller en vooral witter van toon. Dit soort licht houdt je wakker en alert, terwijl warme verlichting je juist meer laat ontspannen.

Ga je thuis aan het werk, en heb je gedurende (een deel van) de dag lampen aan? Dan is het goed om hierop te letten. Dat kan heel makkelijk, zeker als je in een afgesloten kamer werkt. Daar is misschien al een lamp aanwezig. Verwissel je deze voor een exemplaar dat zo natuurlijk mogelijk, wit licht verspreidt, dan ben je eigenlijk al klaar. Is er nog geen licht, dan doe je er goed aan om een lamp te kiezen die je van kleur of toon kunt laten veranderen. Zo kun je de dag rustig starten en ook weer afsluiten met zachtere verlichting, en tijdens je meest productieve uren juist voor helder licht kiezen.

Werk je niet in een eigen ruimte, dan kan een goede bureaulamp uitkomst bieden. Ook hier kun je een heldere lichtbron in draaien, zodat je in ieder geval op een kleine schaal het licht kunt creëren dat je nodig hebt om je werk geconcentreerd te kunnen doen.

De juiste meubels zijn onmisbaar

Zeker als je regelmatig thuiswerkt, zijn goede meubels ook onmisbaar. Een bureau en een goede bureaustoel heb je echt nodig, als je klachten aan je lijf wilt voorkomen. Informeer even of je werkgever hieraan meebetaalt, dat is vaak het geval. Vergeet ook niet om tijdens het werken door even op te staan of met iemand te praten. Op kantoor gaat dit vaak vanzelf, maar thuis lijken we dat massaal te vergeten. Om een beetje soepel te blijven en het hoofd zo nu en dan leeg te maken is het echter wel belangrijk om ook deze kantoorgewoontes thuis na te bootsen. Voel je dus vooral niet schuldig als je even snel een was ophangt of een paar minuten met iemand praat of belt; op kantoor ben je ook niet acht uur onafgebroken geconcentreerd aan het werk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.