Organiseer in een handomdraai een modern kerstfeest

Steeds meer mensen kiezen voor een alternatief kerstfeest. Geen traditioneel familiefeest met kalkoen meer, maar iets anders. Iets meer modern. Dan komt natuurlijk omdat onze smaken veranderen, maar ook omdat onze maatschappij verandert. Het begrip ‘familie’ is veel breder dan het vroeger was. 

Vroeger was onze maatschappij erg familiegericht. Een tweeoudergezin met verschillende kinderen was de standaard. Intussen is zijn de begrippen ‘familie’ en ‘gezin’ veel losser geworden. Familie draait niet langer alleen om bloedverwanten. Mensen kiezen zelf wie ze familie noemen. Precies daarom is een traditioneel familiefeest met kerst iets wat minder vaak voorkomt dan vroeger. 

Wat we ook steeds vaker zien is dat mensen afstappen van het religieuze idee van kerst, en de kerstperiode enkel zien als een tijd om samen te zijn met vrienden en familie. 

Kies een datum voor je kerstfeest

Kerstmis wil je doorbrengen met de mensen waar je van houdt. Mensen zoals je ouders en broers en zussen, maar ook je lieve vrienden. Heb je een samengesteld gezin, dan wil je natuurlijk je pluskinderen erbij hebben. Een kerstfeest plannen kan zo best ingewikkeld worden. 

De sleutel tot het puzzelprobleem is onthouden dat het belangrijker is dat jullie samen zijn dan dat het feest precies op kerstdag valt. De kerstperiode duurt enkele dagen, het is gewoon een kwestie van de agenda’s samen leggen en puzzelen. 

Plan het feest

Hoe meer mensen, hoe meer wensen. Dat telt ook met kerst. Misschien heb je gasten die geen vlees eten of zelfs vegan zijn. Andere gasten drinken misschien geen alcohol. En wat met je kindje dat lactose intolerant is? 

Een feestmaal op tafel zetten waar iedereen van kan genieten, kan lastig zijn. Door verschillende kleine gerechten te koken, kunnen je gasten zelf nemen wat ze wel of niet kunnen en willen eten. Voorzie daarbij nog een goede alcoholvrije wijn en een aperitief op kindermaat en je feest kan niet meer stuk. 

Genieten is de boodschap

Een kerstfeest organiseren kan stresserend zijn. Het kost tijd en werk om alles perfect uit te voeren. Want natuurlijk wil je enkel het beste voor je gasten. De smakelijkste gerechten, de beste kerstwijnen, het luchtigste dessert. 

Wees vooral niet te streng voor jezelf. Er zullen dingen misgaan, maar dat geeft niet. Mensen gaan heus niet minder genieten van het feest omdat je kalkoen niet krokant genoeg is. Neem een glaasje wijn, wees trots op het werk dat je hebt verzet en geniet. Want dat is wat belangrijk is met kerst. Genieten van het feest en van je lieve, lieve familie.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.