‘Mijn eerste zwangerschap en bevalling’ door Marieke

mama-kijkt-terug

In mijn rubriek ‘Mijn eerste zwangerschap & bevalling’ vertelt elke week een mama over de eerste keer zwanger zijn en bevallen. Vandaag is het de beurt aan Marieke van Tygoos Fashion. 

 

Marieke

tygoos fashion marieke

Ik ben Marieke, 30 jaar en verkoop kinderkleding aan huis, via internet en op de markt. Wij, mijn man, onze zoon van bijna 4 en ik wonen in Klazienaveen. Ik probeer zo veel mogelijk thuis te zijn bij Tygo en werk daar waar kan ’s avonds als mijn man thuis is of in het weekend.

Wanneer waren jullie klaar voor een eerste kindje? En wat was je leeftijd?
Ja! Absoluut! Ik was 26 toen ik zwanger raakte en Tygo geboren werd.

Lukte het zwanger worden? Hoe ging dat?
Het ging niet snel, heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd. We hebben geen stappen ondernomen om daar iets in te versnellen. We vonden dat we nog jong genoeg waren om het op z’n beloop te laten gaan en te zien wat er ging gebeuren. Na ons trouwen heeft het nog een half jaar geduurd en was ik zwanger.

Hoe kwam je erachter dat je zwanger was en hoe heb je dat verteld in je omgeving?
Ik was al 2 weken over tijd maar schonk er geen aandacht aan. Tot op een avond.. mijn man en ik zitten op de bank en ik zeg tegen hem weet je waar ik trek in heb? Een hele grote zak drop. Hij keek me aan en zei ik denk dat je even een test moet doen, Haha. Normaal eet ik geen snoep vandaar zijn reactie. Dat heb ik gedaan en die was positief. Na de eerste echo hebben we het verteld aan onze families door middel van een kaartje met een verhaaltje erop.

Hoe verliep je eerste zwangerschap? 
Heel goed. Ik had nergens last van in het begin. Niet misselijk of wat dan ook. Het leek me allemaal voor de wind te gaan tot ik 20 weken zwanger was.. ik werkte in een boekenwinkel en had op dat moment vakantie. Die dag voelde ik me niet lekker, naar gevoel onder in m’n buik en veel harde buiken. Einde van de middag toch de VK maar gebeld. Die kwam langs, onderzocht wat dingen en kwam met de mededeling dat ik toch even naar het ziekenhuis moest. Daar achteraan kwam meteen de mededeling dat ik moest stoppen met werken.. die kwam hard aan.
Uiteindelijk in het ziekenhuis werd me hetzelfde verteld en moest ik rustig aan doen anders zou de zwangerschap wel eens anders kunnen verlopen. Zo gezegd zo gedaan en heb verder een fijne zwangerschap gehad.

Wat vond je het leukste aan zwanger zijn?
Ik vond niet echt specifiek iets leuk. Heb een fijne zwangerschap gehad en tot de laatste dag prima geslapen.

Wat vond je het stomste aan zwanger zijn?
Niet meer m’n veters kunnen strikken Haha.

Wist je het geslacht van je kindje?

Ja, met de 20 weken echo hoorden we dat het een jongen zou worden. Mijn gevoel zei dit al vanaf de dag dat ik ontdekte zwanger te zijn.

Hoe keek je tegen de bevalling aan? 

Ik zag erg tegen de bevalling op en kon me er geen voorstelling van maken

Hoe begon je bevalling?
Niet vanzelf. Na heel wat dagen in de voorweeën is besloten door de VK dat ik naar het ziekenhuis ging en vanuit daar hebben ze besloten dat ik ingeleid zou worden na het weekend.

’s Ochtends 4 november 2013 om 7 uur moest ik me melden in het ziekenhuis en om half 9 lag ik aan het infuus. Dat duurde niet lang voor de weeën begonnen. Om 10 uur kreeg ik een weeënstorm en daar kwam ik niet weer uit. De VK vroeg of ik pijnstilling wilde en heb meteen ja gezegd. Slecht idee! Kreeg een morfine pomp en dat ging niet zo goed. Mijn ademhaling stopte steeds en daardoor kreeg ik zuurstof toegediend. Morfine was dus van de baan. Mijn man is in alles gelukkig rustig gebleven want ik zelf kreeg weinig meer mee. Om 16.48 uur is Tygo geboren met heel wat haast. Het bleek dat de navelstreng om z’n nek zat. Gelukkig is dit goed afgelopen.

Tygo is om 16.48 uur geboren in het ziekenhuis in Emmen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.