‘Mama kijkt terug’ door Carla

In mijn maandelijkse rubriek “mama kijkt terug” vraag ik moeders met volwassen kinderen om terug te kijken op hun opvoeding. Ik wil alles weten. Welke leeftijd vond je lastig als mama, waar maakte jij je zorgen om en wat zou je anders doen. Vandaag de beurt aan Carla, ze is de eigenaresse van het kinderdagverblijf ‘Joepie Joep‘ waar mijn kindje Gijs ook naar toe gaat.

 

Carla

carla joepie joep

 

Ik ben Carla Hofkamp en ben eigenaresse van kinderdagverblijf Joepiejoep. Ik ben getrouwd , heb zelf twee volwassen kinderen en wordt in januari voor het eerst oma wat ik superspannend vind haha….

 

Hoe vond je het om mama te zijn?

Geweldig en nog steeds trouwens. Mijn kinderen zijn mijn alles! Heb ook genoten van de tijd toen ze klein waren waarbij ik veel heb geholpen in de schoolperiode. Mijn kinderen hebben veel samen gespeeld omdat er maar anderhalf jaar tussen zit. Ik heb ook echt veel met ze kunnen doen omdat ik denk ik een ik een vrij jonge moeder was. Ik was 26 jaar toen ik zwanger werd van mijn eerste kindje. Mijn zoon was zo’n gemakkelijk gezellig kind dat ik na een jaar al zoiets had van mij mag er wel een broertje of zusje bijkomen.

Wat vond jij altijd leuke momenten?

Als ik ze naar bed bracht lekker bij ze liggen en een verhaaltje te lezen maar ook lekker met ze te spelen en ze te horen kwebbelen. De vakanties samen op de camping vond ik ook altijd geweldig!

carla joepie joep

Welke leeftijd vond je het uitdagendst?

Bij de eerste was dat de babytijd omdat alles zo nieuw was en je het goed wou doen. Ik was bang dat ik iets verkeerd deed. Bij de tweede was dat meer het opvoeden zelf omdat mijn dochter een hele andere aanpak nodig had dan mijn zoon. Zij was wat pittiger haha

Wat vond je lastig in de opvoeding?

Ik vond dat dus best lastig omdat je wel consequent moet zijn maar de één dat meer nodig had dan de ander. Je wil geen verschil maken maar dat moet soms toch. Het loslaten van de kids vond ik ook moeilijk. Toen ze voor het eerst op schoolreis gingen, voor het eerst een kinderfeestje hadden (hebben ze het wel naar hun zin?) Voor het eerst naar school enz.

 

Ook lezen? Mama kijkt terug’ door mijn eigen moeder 

 

Wat zijn dingen waar jij je echt zorgen om hebt gemaakt?

Vooral van die moederzorgen. Echte grote zorgen heb ik gelukkig nooit gehad.

 

Wat zou je nu anders doen in de opvoeding als je het over mocht doen?

Misschien toch wat minder bezorgd zijn maar of dat gelukt was durf ik niet te beweren. Verder heb ik het volgens mij samen met mijn partner wel redelijk gedaan en doen ze het allebei goed.  Zowel privé als in hun werk. Hebben hun zaakjes wel goed voor elkaar dacht ik

Wat is een groot verschil tussen nu en vroeger in kinderen en opvoeding?

Mijn kinderen zijn niet naar de créche geweest maar wel naar de PSZ. Verder was ik veel thuis en hoefde ik niet persé te werken maar deed toendertijd wel van alles. Ze speelden veel meer buiten volgens mij dat wel maar misschien lijkt dat ook wel zo. Ook toen kwam de Nintendo in opmars waar mijn zoon dol op was.

Waar kon jij je als jonge moeder druk om maken waar je nu heel anders over denkt?

In het voorgaande kun je lezen dat ik me over elk klein dingetje al snel druk maakte en eigenlijk nog steeds doe. Sommige dingen vraag je je dan inderdaad af waarom? Maar dat is denk ik ook deels karakter en ik zie dat ik dat ook overbreng op vooral mijn dochter die hetzelfde karakter heeft dan ik. Dat had ik graag anders gehad zodat zij ook wat gemakkelijker in het leven zou staan.

 

Wat zou jij jonge moeders willen meegeven?

Geniet volop van je kindje! Vergeet niet dat ze heel erg snel groot zijn. Dat klinkt cliché maar het is echt waar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.