Je haar in goede conditie houden? Behandel het met liefde!

Is je haar stug, onwillig, breekbaar dof en droog? Dan kan je dat heel wat kopzorgen opleveren. Het goede nieuws is dat je er in veel gevallen wel iets aan kunt doen. De reeds opgelopen schade valt weliswaar niet altijd te herstellen, maar nieuwe schade kan wel worden voorkomen. Simpelweg door een beetje liever te zijn voor je haar. Want bijna alle veelvoorkomende haarproblemen hebben eenzelfde oorzaak: jijzelf. Hoe lief ben jij voor je haar?

Het krijgt heel wat te verduren

Je haar is er in de basis om je hoofd te beschermen. Tegen de kou, in de winter, maar ook tegen de zon, in de zomer. Maar meer dan dat, is ons haar in de loop der jaren iets geworden waarmee we onszelf uiten. Een belangrijk deel van ons uiterlijk, waar we net zo lang mee aan de slag gaan tot het er precies zo uitziet als we graag hebben.

En bijna iedereen weet het: het haar waarmee je geboren bent, is zelden het haar dat je eigenlijk graag zou willen. En dus worden krullen massaal steil gemaakt, terwijl er in steil haar juist regelmatig krullen worden gedraaid. Veranderen blondines hun haar naar bruin, terwijl brunettes juist aan de slag gaan om hun haar blond te maken. We föhnen, stylen, kleuren en krullen wat af! Je haar ondergaat het lijdzaam, maar bijna iedereen heeft wel ondervonden dat al dit soort ‘manipulaties’ je haar geen goed doen. Met iedere keer steil maken of krullen beschadig je het een beetje, en ook kleuren laat schade achter. Dat betekent niet dat je het achterwege hoeft te laten, maar wel dat je wat meer stil moet staan bij de conditie van je haar. Als je weet dat je je haar niet altijd even lief behandelt, kan het bijvoorbeeld geen kwaad om eens per week eens een haarmasker te gebruiken om de ergste schade te herstellen en voorkomen.

Het zit hem ook in alledaagse dingen

Naast de zaken waarvan we allemaal wel weten dat het slecht is voor ons haar, zoals hierboven beschreven, zijn er nog veel meer dingen die we doen waar ons haar onder lijdt. Houd jij ervan om meerdere keren met een borstel of kam aan de slag te gaan? Weet dan dat je haar hier ook beschadigd door kan raken. Gebruik ze liever alleen vlak na het wassen, als je haar nog vochtig is en makkelijk doorkambaar door een conditioner. Dan loop je de minste kans op haarbreuk. En al is je haar bedoeld om je hoofd te beschermen tegen de zon en de kou, het kan geen kwaad om je haar hier ook een beetje tegen te beschermen. Het vangt wellicht de klappen op voor je hoofd, maar heeft van al die weersomstandigheden zelf ook flink te lijden! Draag eens een hoed als je in de zon bent, of een muts in de winter; daar is je haar je dankbaar voor.

*Deze gastblog is extern geschreven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.