‘Mijn eerste bevalling en zwangerschap’ door Iris

In mijn rubriek ‘Mijn eerste zwangerschap & bevalling’ vertelt elke week een mama over de eerste keer zwanger zijn en bevallen. Vandaag is het de beurt aan Iris. De bevalling ging een stuk sneller dan verwacht. De verloskundige had geen tijd om de handschoentjes aan te trekken laat staan dat Iris in het ziekenhuis kon bevallen wat ze eigenlijk wilde.

 

Iris

Mijn naam in Iris, 25 jaar oud en woon in Drenthe samen met mijn partner. Ik ben op het moment huisvrouw/moeder, omdat de eerste 8 weken van onze kleine nogal hectisch waren. Haar tongriempje en lipbandje zijn in de 3/4 week gekliefd, ze heeft paar behandelingen chiropractor nodig gehad,  ze had beetje last van reflux dus we hebben een zoektocht gehad naar de juiste voeding, spruw en als kers op de taart verhoging van de entingen met lichte uitslag van mazelen/rode hond. Er waren dus weken bij dat we wisselend nachtdiensten hadden.

 

Wanneer waren jullie klaar voor een eerste kindje?

We waren niet klaar voor een kleine. We wouden wel beide graag een kind (voor mijn partner was het zijn 2e). Op het moment dat ik zwanger bleek te zijn waren we nog maar 2/3 maand bij elkaar, Woonden nog niet samen en er waren nog andere dingen die geregeld moesten worden.

 

Lukte het zwanger worden? Hoe ging dat?

Het zwanger worden was dus geen probleem. Hoewel mij in gevraagd uitgebreide antwoorden te geven kan ik hier niet een lang verhaal van maken.

 

Hoe kwam je erachter dat je zwanger was en hoe heb je dat verteld in je omgeving?

Buikpijn en een menstruatie overslaan was niks voor mij. Ik heb toen een test gedaan en die was positief. We waren blij maar toch ook niet. Wat was het een slechte timing… We hebben het als eerste maar aan mijn ouders verteld. We gingen namelijk richting kerst en daar word altijd uitgebreid van te voren een menu gemaakt en hier moest nu voor mij natuurlijk rekening mee gehouden worden.

 

Hoe verliep je eerste zwangerschap? 

Ik had een makkelijke zwangerschap, kreeg pas een buikje toen ik bijna 30 weken was en last van maagzuur. Verder mocht ik eigenlijk niet klagen, maar wat vond ik het verschrikkelijk om niet meer ‘slank’ te zijn.

 
Wat vond je het leukste aan zwanger zijn?

Pff wat ik leuk vond? Ik denk het kopen van babyspullen. Het zwanger zijn zelf vond ik verschrikkelijk.

 

Wat vond je het stomste aan zwanger zijn?

Dat ik niks meer mocht doen en dan voornamelijk tillen.  Het bijna niet meer aandringen van min eigen sokken en schoenen. Het niet mogen eten van zoveel lekkere dingen en dan voornamelijk carpaccio.

 

Wist je het geslacht van je kindje? 

Op de 20 weken echo die ander half uur duurde. Waarvan ze 20 minuten bij het hartje hebben zitten kijken omdat ze een ader niet goed in beeld kregen voor de foto (pff en dan duurt 20 minuten lang) hebben we te horen gekregen dat we een klein meisje kregen. Helemaal gezond en alles erop en eraan.

 

Hoe keek je tegen de bevalling aan?

We zijn vrij nuchter in de bevalling gestapt. Het enige wat ik al die tijd heb geroepen was dat ik in het ziekenhuis wou bevallen voor pijnstillers als ik die nodig had. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten en internet/bevallingsprogramma’s word je wel wijzer van maar niet allemaal in de goede zin. Heb maar gedacht: als een vrouw van eind 40 het kan, kan ik het ook.

 

Hoe begon je bevalling?

Mijn bevalling begon met 2 dagen rommelen. Uiteindelijk zijn de weeën op donderdag avond begonnen en heb ik uit soort paniek (achteraf gezien, omdat je niet weet wat je overkomt en of je het goed doet) mijn vriend gevraagd of hij de verloskundige wou bellen. Die is om 02.00 uur langs geweest en lag toen met 2 cm ontsluiting en ze zou om 05.00 uur weer komen want dan zou ik op de helft zitten. Ik ben toen met een tuinstoel onder de douche die 3 uur uit gaan zitten. Maar om 05.15 uur was de verloskundige nog niet weer terug (hoorde achteraf dat ze een aangereden kat tegen kwam op de weg en die heeft ze in haar kofferbak gelegd om later het halsbandje te kunnen bekijken haha). Ik zat toen al op 7 cm ontsluiting en zou geen pijnstilling meer krijgen in het ziekenhuis omdat ik al bijna aan het einde was. Toen hebben we ook besloten om thuis te bevallen.

 

De verloskundige heeft toen alles in werking gezet voor de thuisbevalling. Terwijl ik boven al persweeen had. Mijn vriend heeft haar naar boven geroepen terwijl ze de kraamzorg aan het bellen was en ik mocht toen zij boven kwam rustig mee persen als ik een wee had, zelf was ze nog de spullen aan het klaar zetten.

30 juni 2017 Om 06.11 uur is ons kleine meisje geboren, thuis op haar pap en mama’s bed. Terwijl de verloskundige nog geen handschoenen aan had kunnen doen en de kraamhulp net de parkeerplaats op reed. In 20 minuten is onze kleine geboren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.