Door Marjolein: Hoe ik mijn kind leer om met geld om te gaan

Hoe leer jij je kindje omgaan met geld? Vanaf welke leeftijd vind jij dit het geschiktst?
Deze vragen speelden de afgelopen week zich af in mijn hoofd. Ik ben, zoals vele die mijn blogs bij Elke lezen, mama van een dochter van net 2 jaar.

 

 

Geld

Toen ik zelf jong was leerde ik al vrij snel om te gaan met mijn geld. Ik kreeg zakgeld, ik had een spaarpot, een eigen portemonnee en later ook een eigen pinpas.
Ik kreeg in het begin iedere week een gulden en zo kon ik sparen voor iets leuks wat ik graag wilde hebben. Dit werd later steeds meer.
Toen ik 10-12 jaar was, was ik een echte boekenwurm. Ik las veel, en kocht van al het geld dat ik steeds bij elkaar verzamelde nieuwe leesboeken. Mijn kinderboeken collectie is daarmee ook groot. Nu ben ik er erg trots op dat ik dit heb geleerd, hoe ga je om met je geld?

 

Te vroeg?

Sommige mensen vinden mij misschien wel gek of waarom doe je dit nu al. Ik vind dat je al vroeg kunt beginnen om je kind bewust te maken met dat iets geld kost.
Zo staat er al heel lang een spaarpot in de kast met geld dat Lauren krijgt van de opa’s en oma’s of van ons.
Ze weet inmiddels hoe haar spaarpot eruit ziet want ze loopt er zo naar toe wanneer je tegen haar zegt: ‘stop het maar in je spaarpot’.

Op internet staat dat een kind vanaf 6 jaar verschillende euromunten kan herkennen. Mij gaat het er nog niet zo zeer om van de herkenning van de munten, maar dat ze leert dat ze geld krijgt en waar het geld in moet. Haar spaarpot dus. Ik denk maar zo wanneer wij er nu mee beginnen dat ze ergens geld voor krijgt of zomaar eens wat geld in de spaarpot kan doen als mijn portemonnee uitpuilt van het kleingeld, ze er straks alleen maar meer van leert.

 

Hoe gaat het?

Lauren vindt het heel leuk om sinds kort de tafel te dekken. Ik zei nog voor de grap tegen mijn vriend, dan geven we haar dat als klusje en krijgt ze daar centjes voor.
Het is zo ontzettend leuk om je kleintje te zien genieten van een klusje.
Ze heeft nu al één keer geld gekregen en dat vond ze echt grappig. Ik snap zelf ook wel dat dit natuurlijk gekheid is of misschien wel gestoord? Ik vind het heel leerzaam.
Wacht maar tot je groot bent en je in de grote mensenwereld terecht komt.
Geld is maar een middel, liefde en warmte krijgen is veel belangrijker.

 

Dit keer was het een korte blog. Ik mijn privésituatie heb ik het erg druk. Vandaar mijn keus op dit moment.
Ik vind het in ieder geval leuk dat je hem weer gelezen hebt.

 

Meer blogs lezen van Marjolein? Klik dan hier.

1 Comment

  1. Mijn oudste zoon is bijna drie en hij heeft nog helemaal geen interesse in geld en kopen. Wel wil hij steeds pinnen 😂. Echt zo’n kind van deze tijd.
    Ik denk dat het wel verstandig is om je kind oo tijd met geld om te leren gaan. Lijkt me een van de skills waar ze de rest van hun leven voordeel aan hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.