Iedereen, en zeker ouders met jonge kinderen, weten wat het belang is van een goede nachtrust. Slaap is dan ook cruciaal in een gezonde levensstijl. Wanneer je slecht slaapt, stijgt je stressniveau waardoor je weer slechter gaat slapen… Je kent ‘m misschien wel, die vicieuze cirkel. Maar hoe zorg je ervoor dat je slaap verbetert? Voeding en levensstijl zijn een belangrijke factor, maar ook het klimaat in je slaapkamer kan heel wat helpen. Hier alvast een paar tips om te zorgen voor een gezonde slaapomgeving.
Ventileer
Dé belangrijkste tip: zorg voor gezonde lucht in huis. Ventileer voldoende. Een kwartiertje per dag het raam openzwaaien kan al wonderen doen. Woon je niet in het midden van de stad of langs een drukke straat, laat dan gewoon het raam dag en nacht op kip staan zolang het niet de stenen uit de grond vriest. Zo krijg je een maximum dosis aan frisse lucht binnen.
Planten
Planten halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Net wat je nodig hebt! Maar je woning volledig omtoveren in een urban jungle gaat misschien net wat ver. Hoeft ook niet, met een paar goed gekozen planten, bereik je ook al een mooi resultaat. Kies dan wel voor planten die lekker veel zuurstof produceren zoals een ficus elastica, graslelie of lepelplant. Klinkt je als latijn in de oren of heb je niet zo’n groene vingers? In een tuincentrum kunnen ze je zeker op weg helpen.
Verwarming een graadje lager
Een te warme slaapkamer of een te dik dekbed heeft een negatieve invloed op je nachtrust. Je lichaamstemperatuur moet namelijk wat dalen om in slaap te kunnen vallen. Daarom is het goed om de verwarming in de slaapkamer wat lager te draaien. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 18 graden. Is je slaapkamerraam zuid(west) gericht, probeer dan in de zomer de zon zoveel mogelijk buiten te houden. Zonsverduistering zoals lamellen of screens kunnen al een groot verschil maken voor de temperatuur in de slaapkamer.
Verduister
Licht heeft een grote invloed op je natuurlijke dag-nachtritme, ook wel het circadiaans ritme genoemd. Zo gaat ons lichaam het hormoon melatonine aanmaken wanneer het donker wordt, wat ervoor zorgt dat we slaperig worden. Te veel lichtinval ’s nachts of de kortere nachten tijdens de zomer kunnen bovendien je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Dat los je op met een stel stevige gordijnen of een rolgordijn dat verduisterend werkt.
Weer elektronica en schermen
En dat licht brengt ons bij de laatste tip: geen schermen, als het even kan na 21u. Schermen produceren namelijk blauw licht wat de aanmaak van melatonine vermindert. En net dat heb je nodig om je lichaam in een slaapmodus te krijgen. Dus leg die telefoon, tablet of laptop weg en creëer een avondritueel met een goed boek of een warm bad. Je slaapkwaliteit zal er wel bij varen!