Mag iemand je kind zomaar op Facebook zetten?

ermerstrand

Ouders zijn steeds voorzichtiger met het plaatsen van foto’s van hun kind. Daarom is het vaak even schrikken als jij je kind zonder toestemming op Facebook voorbij ziet komen. Wat zegt de wet hierover? Mag iemand je kind zomaar op Facebook zetten?

 

Mag-iemand-je-kind-zomaar-op-facebook-zetten_

 

Wat zet je op facebook?

Ikzelf zet Gijs wel eens op facebook, op mijn blog of op Instagram. Deze foto’s zijn altijd foto’s waar ik goed over heb nagedacht. Hij staat er altijd ‘goed’ op. Nooit huilend, in zijn blootje of zwembroek of op een andere beschamende manier. Ik ben geen moeder die haar kind helemaal niet op social media wil hebben maar de foto’s die ik plaats daar heb ik goed over nagedacht.

 

Andere kinderen op facebook

Als blogger kom ik regelmatig op plekken waar veel kinderen zijn zoals bijvoorbeeld Plopsa indoor Coevorden of Kabouterland. Maar ik probeer altijd zo te fotograferen dat andere kinderen niet volop in beeld komen. Het liefst helemaal niet in beeld. Als ik toch een kind volop in beeld hebt dan gebruik ik de foto niet of vraag ik toestemming. Ik vind de privacy van kinderen erg belangrijk. Het is aan de ouders om te bepalen of hun kind op social media mag, niet aan mij.

 

Mag iemand je kind zomaar op Facebook zetten?

Ja mag dat eigenlijk? Ik zocht het uit en kwam bij de site van Charlotte’s Law. Het blijkt dat iemand anders je kind in veel gevallen wel op Facebook mag zetten. Dus ben je met de kleine op een festival, een kinderactiviteit of op de opvang en worden er foto’s van gemaakt dan mogen ze gewoon online gezet worden.

 

Moeten de regels aangepast worden?

Ikzelf vind het niet fijn als Gijs ongevraagd online te zien is. De opvang heeft mij gevraagd of ik het goed vond en dan vind ik het wat anders. Maar zomaar ongevraagd vind ik zelf niet fijn. Ik weet het niet, misschien mogen die regels wel iets strenger worden. Wat vind jij?

 

2 Comments

  1. Als je het mij vraagt is dit de omgekeerde wereld. Te bizar dat je als ouder voorzichtig bent met de privacy van je kind en dat een ander gewoon jouw kind naar believen online mag plaatsen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.