Hoe vaak krijgt mijn kind wat lekkers?

hoe-vaak-krijgt-mijn-kind-lekkers

In deze tijd ben je of een gezondheidsfreak-moeder die haar kind tofu-lolly’s geeft of een moeder die ze naar school standaard een gevulde koek en 3 croissantjes meegeeft. We lijken wel een beetje door te slaan wat betreft het eten. Maar hoe probeer ik mijn kind een gezonde levensstijl aan te leren? En hoe vaak krijgt hij wat lekkers?

 

hoe-vaak-krijgt-mijn-kind-lekkers

 

Disclaimer

We beginnen maar even met een disclaimer. Ik weet wel weer hoe dat gaat. Ik hoor ze alweer denken: alsof zij één of andere deskundige is gaat ze ons vertellen hoe het moet. Nee! Dat doe ik dus niet. Ik vertel je gewoon hoe ik erover denk en hoe wij hiermee omgaan. Ik ben ook maar gewoon een mama die maar wat aanklooit. Meer niet!

 

Mama die!

Gijs eet voor geen meter maar snoep en koek gaat er goed in. Als ik hem zijn gang laat gaan eet hij niks anders dan zoetigheid. Hij leeft voor hagelslag, chocola en schuddebuikjes. En dat mag zo af en toe best maar hij mag niet de hele dag wat lekkers. Hij mag best wat zoets op brood, krijgt echte suiker in zijn thee en krijgt ’s middags een koekje of chocolaatje van mij.

 


Shirley: Als ze hier iets lekkers zouden krijgen als ze erom vragen dan zouden ze non-stop aan het snoepen zijn. Fruit mogen ze onbeperkt eten, tenzij ik aan het koken ben want dan lusten ze hun avondeten niet meer.
Rond 3 uur ’s middags mogen ze van mij kiezen tussen een rijstwafel, een biscuitje, een klein snoepje of fruit. Vaak is dat hier de rijstwafel of vragen ze om een bakje tomaatjes.

Jessica: Hier krijgt ze alleen snoep of koekje. Met dagje weg of bijzondere dagen, visite anders is het gewoon fruit .

Celine: Ik ken te veel jong volwassenen die zo strikt aan gezonde voeding zijn gezet dat ze los gingen zodra ze zelf inkomen verdienden. Laatst zelfs nog een artikel in Flair over een vrouw die nu vreetbuien had omdat ze vroeger thuis echt niks mocht. Dus heel erg het gevoel had dat lekkers op moest voordat iemand kon zeggen dat ze dat niet mocht. Dat gedrag zie ik ook bij kinderen die thuis niets mogen en dan eens op visite hier zijn. Die kijken de hagelslag nog net niet uit t pak. Dus wij proberen de balans op te zoeken. Frisdrank alleen op vrijdag en zaterdag avond. Snoep mag na school bij de thee. Koek hebben we om 19.30 nog bij de avond thee. Zoetigheid op brood mag, maar ook een boterham met iets gezonds. Of een stuk fruit er bij. We doen er niet te star over.


 

Een gezonde etensstijl aanleren

Toch probeer ik Gijs ook een gezonde etensstijl aan te leren. Wij ontbijten AL-TIJD. Wij eten standaard om 10 uur fruit. Soms krijgt Gijs ’s middags ook nog fruit of een smoothie. Tussen de middag een broodje (ja soms wel met hagelslag) en later tegen de middag een koekje of chocolaatje. Maar dan gewoon 1. Na het avondeten komt er nog een toetje en dan is het uit met de pret. En ja, soms is het feest en dan krijgt Gijs taart en pannenkoeken en ijs. Nou, dat mag!

 


Dymphy: Hier een dochter (8) wat aankomt van alles. Eerder kreeg zij elke dag ’s middags een snoepje/kinderkoekje. Als ik hoorde wat andere Kinderen kregen snapte ik niet waarom mijn dochter bleef groeien.  Sinds vorig jaar begonnen met een gewichtsconsulent, daarmee is zij 5 kilo afgevallen door streng opletten maar wel met snoep/koek momentjes. In de zomer vakantie niet te streng geweest wat resulteerde in 6 kilo erbij 😢 en dan heeft ze niet asociaal gegeten. Daarna weer proberen op te pakken, en ze blijft stabiel (december was wederom een slechte maand)  Hier helaas dus geen snoepjes en koekjes op aanvraag maar meer ‘een strijd’ elke dag. Fruit eet ze wel heel goed, maar ja daar ben je ook wel een keer klaar mee.

Esther: Mijn kinderen, 28 en 26 nu, kregen 1 gulden zakgeld en mochten voor een kwartje versnoepen. Dat aten ze in 1 keer op en verder taalde ze er niet echt naar. Hadden liever fruit, en uit school thee met biscuitjes. Gezellig moment!


 

Te ver doorslaan

Ik vind dat er tegenwoordig mensen zijn die soms wel een beetje doorslaan hoor. Ik ben van mening dat als je kinderen altijd maar bij snoep en koek weghoudt je ze niet leert hoe ze hier op latere leeftijd mee om moeten gaan. Zie het als omgaan met geld denk ik dan maar. Als mensen opeens heel veel toegang krijgen tot geld zonder dat ze hebben geleerd hiermee om te gaan dan gaan ze gekke dingen doen. Ze geven duizenden euro’s uit in een paar dagen, gaan gokken en weet ik veel wat voor gekke dingen. Zo denk ik ook dat het gaat met eten. Heb jij nooit geleerd hoe je om moet gaan met suiker en vet dan kun jij daar dus niet goed mee omgaan. Af en toe wat lekkers moet kunen toch?

 

 

Ik ben erg benieuwd hoe jij hierover denkt. Laat je een berichtje achter?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.