3 x wat ik niet tegen een nieuwe moeder zou zeggen

Als nieuwe moeder vond ik sommige dingen die mensen zeiden een beetje gek of vreemd. Daarom heb ik besloten dat ik deze dingen niet tegen een nieuwe moeder zou zeggen.

“Wacht maar tot ze ..”

“Denk je dat je het nu al druk hebt? Wacht maar tot ze lopen.” of “wacht maar tot ze naar school gaan dan .. bladiebla”. De meeste mensen bedoelen dit gewoon als grapje en vast niet verkeerd maar ik vind het toch wat.. neerbuigends hebben ofzo. Ik hou daar niet zo van. Het wordt ook vaak een beetje lacherig gebracht. Nee, zou ik niet zeggen.

“Niet zo druk om maken, het is een fase”

Ik begrijp ook wel dat heel veel dingen gewoon echt een fase is. Maar soms heeft een moeder echte zorgen. En het dan wegwuiven met ‘het is een fase’, is net alsof je de moeder niet serieus neemt. Toen Gijs een hele tijd niet wilde eten werd er constant tegen mij gezegd dat het een fase is. Nou, die fase duurt nu al 3 jaar kan ik je vertellen. Achteraf gezien wist ik toen al lang dat er iets was maar omdat mensen constant zeiden dat het een fase was heb ik dit moedergevoel heel lang genegeerd.

Ongewenst advies geven

Je hebt advies: ‘Die hydrofiele luiers van de Zeeman zijn heel leuk’, en je hebt advies: ‘Je moet ze geen speen geven hoor, daar krijgen ze scheve tandjes van’. En natuurlijk maakt het dan ook nog uit wie het zegt en hoe je het zegt maar over het algemeen vond ik ongewenst advies vreselijk irritant. Nee, liever houd ik gewoon mijn mond. Als een nieuwe mama wat van mij wil weten dan hoor ik het wel. Wat ik wel eens heb gedaan is als vriendinnen vertelden over hun baby die nogal last had van krampjes of overdag veel huilden, vertellen over mijn ervaring met de draagdoek. Dan vertel ik dat ik er veel aan heb gehad maar ik zou nooit zoiets opdringen. Als ze het niet willen, helemaal goed natuurlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.