Waarom over dieren leren belangrijk is

We leven in een wereld waar we steeds verder van de natuur af staan. Onze omgeving is grotendeels door de mens gemaakt. In een “wilde” natuur komen we steeds minder. Dit is in eerste plaats erg jammer omdat de natuur zo ontzettend mooi is en je er enorm van kan genieten.
In de tweede plaats is het belangrijk omdat dieren in deze natuur leven. In Nederland worden wilde dieren steeds meer bedreigd. Doordat het leefgebied steeds kleiner wordt zoeken dieren buiten de natuur steeds vaker naar voedsel. Waarbij ze gevaarlijke verkeersituaties creeëren. Ook zijn er in Nederland alleen al 28.000 jagers met een jachtvergunning. Op hazen, konijnen, fazanten en eenden en duiven mag volgens de Nederlandse wet gewoon gejaagd worden. Het jagen gebeurd vaak met hagel, een hagelpatroon bevat kleine kogeltjes die niet altijd (meteen) dodelijk zijn. Dit zorgt dus naast het terugdringen van de populaties voor onnodig dierenleed. Als we een toekomst willen waar natuur en het daarin voorkomende dierenrijk een gezonde plaats krijgt, is het van belang de kinderen van nu daarbij te betrekken. En dat kan op een leuke manier.


Dieren zijn vet interessant

Zelf heb ik dieren altijd boeiend gevonden. Ik kwam vroeger veel buiten, speelde in het bos en bij de sloot, las in encylopediën en kwam graag op de kinderboerderij. Ik kwam op deze plekken door mijn ouders. Pas als je ergens in aanraking mee komt, kan je hier geinteresseerd in raken. Zo is het ook met dieren en natuur.


Leren met speelgoed dieren

Natuurlijk is het in eerste instantie super leuk om dieren in het echt te ontmoeten en te ontdekken. Maar wat ook erg leuk is om de verschillende dieren te leren kennen met behulp van speelgoed dieren. Zelf heb ik dit altijd geweldig gevonden en denk ik echt dat het een leuke manier is om de interesse in dier en natuur te stimuleren bij kinderen. De Schleich dieren zijn altijd mijn favoriet geweest. Deze kunststof dieren zien er erg realistisch en mooi uit. Het materiaal is sterk en de details zijn fantastisch. Ook is er een grote variatie aan dieren, zo zijn er wilde dieren, Schleich boerderijdieren, Schleich paarden en zeedieren. Met deze speeldieren is spelen geweldig en worden de verschillende dieren op een leuke manier geïntroduceerd.

tellen-dieren


Er zijn ook een aantal leerzame spelvormen met speelgoed dieren:

– Series maken: laat het kind de dieren sorteren van klein naar groot, van dik naar dun. etc.
– Categoriseren: landieren bij elkaar zoeken in dezelfde categorie, zeedieren bij elkaar, of per land, of per indeling (zoogdier, vogel , etc)
– Leren tellen met speelgoed dieren (veel leuker).Ik denk dat het erg leuk en belangrijk is om kinderen over de natuur en het dierenrijk te informeren. De schatten der natuur zouden niet zomaar verloren moeten gaan. Dus het is noodzakelijk kinderen enthousiast te maken voor de zaken die er toe doen! 😉

* Dit artikel is geschreven door schleich-dieren.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.