Variaties op vingerverven met baby’s, peuters en kleuters

Vingerverven is niet alleen leuk om met je baby, peuter of kleuter te doen maar is ook nog eens erg leerzaam en belangrijk. Daarom op een rij 10 variaties op vingerverf.

vingerverven-baby-peuter-kleuter-dreumes-tips-ideeen-knutselen
Pin mij!

Waarom vingerverven?

Dat vingerverven voor baby’s, peuters en kleuters leuk is dat weten we wel. Veel kinderen genieten van het verven met onze handen. Maar wist je dat vingerverven ontzettend goed is voor de ontwikkeling? Bij kinderen is het vooral het ontdekken van de verf. Hoe voelt de verf op mijn handen? Wat gebeurt er als ik de verf in mijn handen knijp? Wat als ik met de verf op het papier sla? Oftewel, laat je kind lekker ontdekken en onderzoeken.

Welke vingerverf kies je?

Pas met kleine kinderhandjes op welke vingerverf je koopt. Vooral als je gaat vingerverven met kinderen die zelfs nog wel eens de verf willen proeven. Voor die laatste groep kinderen meng je beter wat kwark met voedingskleurstof. Deze verf is ongevaarlijk voor kinderen die nog wel eens een hapje in de mond steken.

Wil je weten welke verf veilig is? Lees sowieso even dit artikel inclusief lijst met gevaarlijke producten.

Veilige verf:

Variaties op vingerverven met baby’s, peuters en kleuters

Eetbare verf

Voor de kleinsten is echte verf niet veilig. Maak daarom van yoghurt of kwark veilige, eetbare verf. Roer er een aantal druppels voedingskleurstof doorheen en je veilige vingerverf is klaar voor gebruik. Tip! Laat je kindje er mee in de badkuip spelen. Na het spelen spoel je alles zo weg.

vingerverven-baby-peuter-kleuter-dreumes-tips-ideeen-knutselen
Cadeau op canvas

Dit cadeau maken van vingerverf lukt altijd. Op canvas plak je met schilderstape een vorm of naam, vervolgens laat je je kind het schilderijtje helemaal inverven. Voordat het opgedroogt is haal je de tape eraf en dan is je cadeautje klaar. Leuk voor Moederdag, Vaderdag of een verjaardag.

Scheerschuim

Scheerschuim is een leuke variatie op vingerverf. Lekker smeren op de tafel, de schuim tussen de handen knijpen, klappen in de handen en laat kinderen maar vooral hun gang gaan. Voor de kleintjes is het al een hele ontdekking hoe dit schuim voelt.

vingerverven-baby-peuter-kleuter-dreumes-tips-ideeen-knutselen
Met de voeten

Met de voeten kun je net zo goed verven en ontdekken. Probeer het eerst eens met je teen, hoe voelt dat? Lukt het om een vorm te maken? Maak daarna echte kunst met je voeten.

verven-met-voeten
Vingerverf voor textiel

Het merk ‘Mucki’ heeft vingerverf ontwikkeld speciaal voor textiel. Zo kun je ook met de kleinsten een tas of shirt versieren met textielverf. Leuk voor Moederdag of Vaderdag.

Als verwerking van een verhaal

Laat naar aanleiding van een boek een verwerking maken met vingerverf. Deze activiteit is perfect voor peuters of jongste kleuters. Met een plaatje er bij komt het werk tot leven. Hoewel het niet het doel is van vingerverven is het toch ook leuk om een keer een resultaat te hebben.

Boekentips:

Zonder smeren

Het voelen en ervaren van de verf is juist zo leuk aan vingerverven. Toch is dit een leuke variatie er op. Doe verf in een zip-lock zakje met eventueel een tekening of papiertje en laat kinderen ontdekken hoe dit werkt.

Textuurverf

Koop of maak eens vingerverf met een andere structuur. Koop ‘fluffy‘ verf of maak het zelf door scheerschuim te spatelen door de verf. Je kunt ook milieuvriendelijke glitters door de verf doen voor een speciaal effect.

Ontdekken van je lichaam

Hoe ziet het er uit als je op het papier slaat? En bokst en aait?

vingerverven-baby-peuter-kleuter-dreumes-tips-ideeen-knutselen
Voorjaarsbloemen

Kleuters die al gerichter kunnen werken kun je ook al gerichter een werkje laten maken met vingerverf. Wat dacht je van deze leuke blauwe druifjes? Lees ook de blog met meer ideeën over bloemen knutselen.

vingerverven-voorjaar-bloemen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.