Planeten knutselen – thema ruimte en heelal

Mijn kind is op het moment helemaal in de ban van ruimte en heelal. Daarom gingen we een aantal planeten knutselen en heb ik de leukste ideetjes voor dit thema op een rijtje gezet.

planeten-knutselen

<3 Ruimte, heelal en planeten

Sinds ik een boek heb geleend van de bibliotheek over planeten is het hek van de dam. We zijn in de ban van het heelal en de ruimte. Het is ook gewoon iets magisch. Zulke grote dingen in de lucht waar wij dan een piepklein onderdeeltje van zijn. Zoveel dat we nog niet weten en zoveel te ontdekken. Ik word er zelf ook helemaal enthousiast van. Op Vinted kwam ik een boek over sterren en planeten tegen. Dat wekte helemaal de interesse. Dit boek heeft een plaat die je helemaal uit kunt vouwen. Prachtig! En natuurlijk kun je op allerlei manieren leren over de planeten. Maar planeten knutselen vind ik persoonlijk de mooiste manier. Iets maken met je handen. Dus dat gingen we doen.

Planeten knutselen

Planeten van scheerschuim

Ik maakte van Gijs eerst planeten van een techniek met scheerschuim. Scheerschuim op een bordje doen, er een mix van verf overheen draperen en daarna de planeet er op leggen. Door hem een paar minuten te laten liggen en af en toe een beetje rond te draaien trekt de verf goed in het papier. Met een ramenwisser veeg je het schuim er af. Kijk hoe gaaf het is geworden!

Verven met knikkers

Mercurius besloten we te maken door te gaan verven met knikkers. Leg de planeet in een schoenendoos, een paar klodders verf er bij en een handje met knikkers en het rollen kan beginnen. Je krijgt op deze manier ook die gave strepen zoals planeten soms ook lijken te hebben. Ik vond dit zelf ook een hele gave manier.

Wasco en ecoline planeten

Wasco en ecoline samen is een gouden combinatie. Doordat de vette wasco de ecoline afstoot creëer je een erg mooi contrast. Het zonnestelsel op deze manier maken is dan natuurlijk erg mooi. Kinderen kunnen natuurlijk ook één planeet maken met de manen en sterren eromheen. Of een mooie sterrenhemel met donkere lucht als contrast. Wel even oude kleren aan doen 😉

https://www.instagram.com/deklasvanjufmies/

Verven zonder knoeien

Deze is leuk voor de kleinsten onder ons. Door het papier en het verf in een zakje te doen heb je weer een hele andere ervaring voor kinderen. Door met je handen te kneden en voelen verspreid je de verf met als resultaat een gave planeet.

https://www.instagram.com/peuterjufbianca/

Sensory bin

Je weet hoe gek ik ben op ‘sensory bins‘. Deze past natuurlijk helemaal in het plaatje. Vul hem met letters, cijfers, ‘glow in the dark sterren‘ en kleine planeten (knikkers).

https://www.instagram.com/juf_ivette/

Planetenwall

In de klas of voor de echte ‘die-hards’ is een hele themamuur natuurlijk wel heel cool. Maak alle planeten met verschillende technieken, zoek informatie en plak ze op een mooie sterrenachtergrond. Hoe cool!

https://www.instagram.com/deklasvanjufmies/

Planeten knutselen van koffiefilters

Eerst met viltstiften witte koffiefilters inkleuren, dan bespuiten met water. Zo leuk om te zien hoe de kleuren in elkaar overlopen. Dit is hoe dan ook een succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.