4x zelf gezelschapspelletjes maken voor kinderen 

Is het buiten grijs en regent het al enkele uren aan een stuk? Wellicht opnieuw een typisch herfstige zondagnamiddag dan. In ons kleine landje zijn we wel wat regen gewend, al mochten we de afgelopen periode genieten van heel wat zonneschijn. Toch blijven herfstige dagen lastig om de kids op een leuke manier bezig te houden. Normaal spelen ze buiten, maar nu zitten ze waarschijnlijk al even voor de televisie. Daarom geef ik graag deze gezellige activiteit mee om op de eerstvolgende regenachtige dag met je kinderen te doen: zelf gezelschapspelletjes maken. 

Memory 

Niets leuker dan een zelfgemaakt memoryspel! De enige benodigdheden zijn karton en knutselgerief zoals stiften, stickers, lijm,…Knip (of snijd) het karton en gelijke vierkantjes en versier telkens twee kaartjes op een identieke manier. Zo krijg je verschillende paren die je moet memoriseren. Geen karton bij de hand? Gebruik dan simpelweg printpapier, dit werkt even goed. Wanneer je twee identieke plaatjes omdraait, mag je nog eens! Leuke tip: kleef gekke foto’s van je broers/zussen, mama en papa op de kaartjes. Veel gegiechel gegarandeerd! 

Ganzenbord 

Ganzenbord is een absolute klassieker, maar daarom niet minder leuk. Ook hier kunnen je kids al hun verbeelding en creativiteit de volle loop laten gaan. Want over hoe het bord eruitziet, beslissen ze zelf. Teken je het spel op printpapier? Vergeet het dan niet te lamineren. Op die manier haal je het over 5 jaar op een herfstige zondag nog steeds intact weer uit de spelletjeskast. Ook hier een tip: het kan leuk zijn om opdrachten als ‘voor het langst op één been staan’ te integreren. Op die manier wordt jullie ganzenbord ook nog eens actief. Wie het eerst bij de finish is, wint uiteraard. Vergeet zeker geen beloning voor deze persoon te voorzien! 

 Twister

Liever je namiddag wat actiever besteden? Maak dan zelf een twister-spel. Hiervoor heb je een grote witte doek en verf nodig. De kleuren kiezen je kinderen volledig zelf, net zoals de lichaamsdelen die ze op de bollen zullen zetten. Ga voor een originele versie en integreer je neus, oren en buik. De bollen hoeven ook geen bollen meer te blijven. Ga bijvoorbeeld voor hartjes of sterretjes. Zo beleven jullie ongetwijfeld veel fun op een regenachtige dag die anders maar saai zou zijn. 

Monopoly 

Hier zal je wellicht meerdere regenachtige dagen voor nodig hebben, maar gelukkig komen die regelmatig voor in onze herfst. Laat ook hier al jullie creativiteit los op het zelfbedachte spelbord. Bedenk wel op voorhand: worden feestjes, pretparkattracties of huizen verkocht? Dit zal afhangen van het thema dat jullie kiezen. Naast het bord hebben jullie ook zelf geknutseld (of geprint) geld en pionnen nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.