Wie komen er in aanmerking voor de energievergoeding?

De energierekeningen schieten omhoog en mensen houden van angst de verwarming uit. De winkels verkopen momenteel veel dekentjes, sloffen, voetenwarmers, dikke truien en kaarsen. Het is ergens wel goed voor het milieu dat we nu eindelijk eens bewust met deze dingen omgaan, maar dat mensen hierdoor in de financiële problemen komen is natuurlijk verschrikkelijk. Gelukkig heeft de overheid een energievergoeding van 190 euro beschikbaar gesteld, die men ontvangt in november en december. Maar wie komen er allemaal in aanmerking voor de energievergoeding? Zijn dat alleen de huishoudens dit minder dan modaal verdienen of is het voor iedereen? Je leest het in dit artikel.

Wie komen er in aanmerking voor een energievergoeding?

De energievergoeding van 190 euro is voor iedereen die in november en december valt onder ‘kleinverbruik’. In principe valt ieder huishouden hieronder. Als je een energiecontract hebt van 3×80 ampère, betekent het dat je een kleinverbruik energie-aansluiting hebt. Voornamelijk huishoudens vallen hier dus onder, maar ook enkele zakelijke energieverbruikers. Dus alle huishoudens en zakelijke verbruikers die aan deze voorwaarde voldoen, krijgen de energievergoeding van 190 euro in november en december.

Hoe kun je die 190 euro energievergoeding aanvragen?

Als je recht hebt op deze energievergoeding, hoef je niks te doen. Je ontvangt dit dan automatisch van je energieleverancier. Hoe je dit ontvangt, verschilt per situatie en per energieleverancier. Ze mogen dit namelijk op 5 verschillende manieren verrekenen of overmaken. Waar de ene energieleverancier het in z’n geheel overmaakt naar de klant, verrekent de andere leverancier het met de rekeningen van november en december. Sommige leveranciers van energie kiezen er echter voor om deze 2 opties te combineren. Je krijgt dan een deel op je rekening gestort en het andere deel verrekenen ze met de lopende facturen. Daarnaast zijn er nog 2 opties: de energieleverancier mag het bedrag verrekenen met achterstallige betalingen of pas uitbetalen wanneer het contract afloopt. Energieleveranciers mogen dit zelf bepalen, je kunt er dus niets aan veranderen.

Krijg je de vergoeding ook als je minder dan 190 euro betaald?

Iedereen die valt onder kleinverbruik, krijgt deze energievergoeding, dus ook als jij minder betaald dan 190 euro of als je geen gas meer hebt thuis. Het is ook niet inkomensafhankelijk en ook niet afhankelijk van de hoogte van je factuur. Je krijgt de compensatie van 190 euro dus sowieso, ook als je het niet nodig hebt. De overheid betaalt dit bedrag aan de energieleveranciers en zij zijn verplicht dit uit te betalen aan hun klanten, je kunt het dus niet weigeren. Je kunt dus twee kanten op. Of je geniet in november en december van een hele goedkope energie rekening, of je doneert het geld aan de voedselbank of iemand die het goed kan gebruiken. Het is jouw geld, dus jij bepaalt wat ermee gebeurd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.