15 x gezond trakteren op school of kinderdagverblijf

gezond-trakteren-school-kinderdagverblijf-fruit

Op veel scholen en kinderdagverblijven is het al heel gewoon om gezond te trakteren. En waarom ook niet. Bergen met suiker is echt niet altijd nodig. Ik laat je zien dat gezond trakteren ook nog eens erg leuk kan zijn.

gezond-trakteren-school-kinderdagverblijf-fruit

Trakteren op school

Trakteren is toch wel het ding waar kinderen écht naar uit kijken. Je kind staat even in het middelpunt en mag trots wat lekkers uitdelen. Er wordt gezongen, hij of zij mag een kaart uitkiezen en straalt van oor tot oor. Ik kan me nog goed herinneren hoe leuk het was om op de stoel te staan voorin de klas. We mochten altijd zelf kiezen wat we wilden trakteren. Als kleuter een chipsketting, in de bovenbouw een ijsje of zakje chips. Over gezonde traktaties werd toen nog niet nagedacht. En hoe erg is een ongezonde traktatie nou eenmaal. Toch zie ik in de loop der jaren wel een beetje een verandering. Vooral in de porties dan. Er wordt niet een snoepje getrakteerd maar gelijk een hele zak snoep. Niet een koekje maar gelijk een grote gesuikerde donut. Een aangezien overgewicht en obesitas bij jonge kinderen al een probleem is dan is het misschien helemaal niet zo erg om daar iets over na te denken?

Tip: Op de site van het voedingscentrum kun je een gratis boekje downloaden met allemaal gezonde traktaties.

Mini-cadeaus

Je hoeft natuurlijk niet alleen eten te trakteren. Ik bedoel, kinderen zijn helemaal lyrisch van een klein cadeautje. Persoonlijk ben ik niet zo fan van ‘plastic meuk’ maar een bellenblaas, stoepkrijt of plaktattoos zijn altijd een succes. Zo’n diertje aan zo’n doosje rozijntjes doet het ook altijd goed. Of wat dacht je van leuke gummetjes of potloden. Gegarandeerd succes!

Gezond trakteren meets cool

Een keer iets ongezonds is echt niet mega vreselijk. En als je oudere kinderen hebt is aankomen met een mandarijn met een gezichtje niet meer zo cool natuurlijk. Toch zou je in overleg met je kind natuurlijk iets gezondere keuzes kunnen maken. Wat dacht je van een waterijsje? Of popcorn? Wat je ook zou kunnen doen is de portie aanpassen. Versier van die leuke papieren zakjes en doe gewoon een handje chips er in. Of in plaats van een grote donut een mini-donut? Ook met een gezonde traktatie kan jouw kind shinen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

\

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.