Wat te doen bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld?

Wil je een bezoekje brengen aan het Bezoekerscentrum Dwingelderveld? Hier lees je wat er te doen is.

bezoekerscentrum-dwingelderveld-activiteiten

Over het Dwingelderveld

Het bezoekerscentrum ligt aan de rand van het Nationaal park Dwingelderveld. Voor ons bezoek heb ik me een beetje ingelezen in het natuurgebied en kwam ik erachter dat het bezoekerscentrum niet het centrale beginpunt is van alle activiteiten in het Dwingelderveld. Je hebt het bezoekerscentrum met daarbij de schaapskooi. Maar je hebt op een andere locatie aan het Dwingelderveld het oriëntatiecentrum in Spier. Naast die 2 gebouwen heb je op een ander punt weer een observatiehut voor vogels, nog een schaapskooi, een radiotelescoop, maar ook 2 familiepaden, meerdere fietspaden en wandelroutes. Oftewel genoeg te doen maar niet op één locatie.

bezoekerscentrum-dwingelderveld

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nadat de navigatie ons eerst de verkeerde kant op heeft gestuurd hebben we uiteindelijk het bezoekerscentrum Dwingelderveld gevonden. Het gebouw met zijn buitengebied nodigt uit om te kijken naar de dieren en te genieten van de natuur. We waren wel zoekende naar een soort overzicht. Voor mijn gevoel waren er allerlei richtingen en activiteiten overal maar ik vond niet helemaal het overzicht.

Wat is er te doen?

Het bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum zelf is een gebouw met allerlei mogelijkheden. Er is een klein winkeltje waar je streekproducten, informatieboeken, kinderboeken en natuurproducten kunt kopen. Maar er is ook een koffiehoekje waar je zelf je kopje koffie, thee, ranja of koek (tegen betaling) kunt krijgen. Ook kun je er allerlei informatie vinden over het gebied zelf. Met een interactieve maquette, een film en materialen uit het gebied. Toen wij er waren stond die dag in het teken van schapen en zijn wol. Er was een workshop wolvilten voor kinderen en de mevrouw hieronder was verse wol door een machine aan het draaien zodat er uiteindelijk een lap wol uitkwam. Hier kon je volgens de vrouw dan weer van alles van maken.

bezoekerscentrum-dwingelderveld-activiteiten
De schaapskooi met uitkijktoren

Zo’n 800 meter van het bezoekerscentrum ligt de schaapskooi met daarnaast de uitkijktoren. De schaapskooi is ook goed te bereiken voor kinderwagens of mensen die minder mobiel zijn. De wandelroute naar de schaapskooi is zeker geen straf. Je komt al een kudde schapen tegen en je kunt genieten van de mooie natuur. In de schaapskooi kun je schaapjes bekijken en in het gebouw ernaast vind je informatie over de schapen en het gebied.

De uitkijktoren ligt achter de schaapskooi en is zo’n 9 meter hoog. Je hebt uitzicht over het natuurgebied.

OERRR speelnatuur

Speelnatuur van OERRR Dwingelderveld is gratis voor OERRR leden. Niet-leden betalen €1,50 entree, Er is een natuurlijke speelplek met een waterplas, zandstrand, kleibult en een waterpomp die ook nog eens in een rolstoel makkelijk te bedienen is. Er is genoeg te spelen en te doen. Houd kleine kinderen wel in de gaten, er zijn open stukken water.

Kruiden- en Vlindertuin

In de Vlindertuin bij het bezoekerscentrum staan veel planten die vlinders aantrekken

Kleine beestjes

Om het bezoekerscentrum heen is veel aandacht voor onze kleine vrienden de kleine diertjes. Bekijk de poel met kikkers en in het water de kikkervisjes, of ga naar de bijenstal met bijenhotel.

Speurtochten

In het bezoekerscentrum zijn meerdere speurtochten te krijgen voor kinderen van alle leeftijden.

  • Brammetje het Lammetje. Deze speurtocht is voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar. Deze speurtocht zit vol met schapenspelletjes en -opdrachten.
  • Expeditie van OERRR Dwingelderveld. Met een plunjezak gevuld met allerlei handige tools om te overleven in de natuur ga je op ontdekkingstocht. Leuk voor gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar.
  • Kompastocht. Met een speurtocht en kompas zoek je de wel door het Dwingelderveld. De tocht is zo’n 3 km lang en geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar.
  • Speurtocht Dierenmanieren. Tijdens deze speurtocht leer je handige trucs van dieren, zoals voedsel vinden in het bos, je verstoppen voor de vijand en lekker warm blijven. De speurtocht is leuk voor kinderen van 6 tot 9 jaar.
Wandelen en fietsen

Het bezoekerscentrum is wel het beginpunt van veel wandel- en fietspaden. Ga met kinderen voor de korte ‘Zwerfkeiroute’ van zo’n 2,7 km. Of kies een langere route die je een paar uur zoet houden.

bezoekerscentrum-dwingelderveld-wandelroutes

Kijk hier voor alle tips in Drenthe

Meer Informatie

Openingstijden: 1 april tot 1 oktober en in alle schoolvakanties: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.
1 oktober tot 1 april: woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur

Adresgegevens: Benderse 22 Ruinen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.