Palmzondag is de eerste dag van de ‘Goede week’. Traditiegetrouw maken veel kinderen een Palmpaasstok voor de optocht in de kerk. Ook zin om een Palmpasenstok te maken en versieren? Ik heb heel veel inspiratie voor je.
Betekenis van een Palmpasenstok
Als kind was het maken van een Palmpasenstok de mooiste Katholieke traditie van allemaal. Met je mooie versierde stok mocht je trots door de kerk lopen en nadien mocht je lekker snoepen. Van oudsher is een Palmpaasstok een Katholieke traditie maar inmiddels doen andere Christenen , maar ook aanhangers van de Vrije school mee. Oorspronkelijk is de Palmpaasstok een kruis, om eraan te herinneren dat Jezus aan het kruis is gestorven. Op de stok zit een broodhaantje. Het brood herinnert aan het laatste avondmaal van Jezus, waar hij het brood brak en deelde met zijn discipelen. De haan herinnert aan de voorspelling die Jezus aan Petrus doet tijdens dat laatste avondmaal, dat voordat de haan de volgende ochtend driemaal zal kraaien, Petrus Jezus zal zeggen dat hij hem niet kent.
Palmpasenstok maken
Een Palmpasenstok is iets anders dan paastakken zijn. Het kruis zelf is niet meer dan 2 latjes aan elkaar getimmerd. Je kunt ook een Palmpaasstok maken uit een cirkel. Met een kleine hoepel aan een latje geknoopt maakt dat een ander soort paasstok die je vaker ziet op de vrije school. De cirkel symboliseert de kringloop van het jaar en van het leven.
Die basis wordt versierd met slierten crêpe papier in allerlei voorjaarskleuren.
Palmpasenstok versieren
Vroeger mochten we de Palmpasenstok versieren met nibbits en chocolade-eitjes. Als kind vonden wij dat geweldig. Maar is niet helemaal de traditionele versieren zoals je zult begrijpen. Mocht je het volgens het boekje willen doen dan regel je deze dingen:
- Het palmtakje symboliseert de intocht in Jeruzalem op Palmzondag.
- Het brood van het haantje; Jezus verdeelt brood bij het laatste avondmaal.
- De haan herinnert ons aan de haan die kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus
niet kende. - Het kruis doet ons denken aan het kruis waaraan Jezus stierf.
- De eieren zijn het symbool van de steen die voor het graf werd weggerold en als teken van nieuw leven.
- Een slinger met 12 ongepelde pinda’s of noten als symbool voor de twaalf apostelen.
- 30 rozijntjes aan een slinger als symbool voor de 30 muntstukken die Judas betaald kreeg voor het verraden van Jezus.
Palmpasenhaantje bakken
Pak broodmix rozijnen voor de oogjes. Maak het deeg volgens de verpakking. Vorm van het deeg balletjes en rol die tot slierten. Buig deze tot ze de vorm van een haan hebben. Leg de haantjes op een
bakblik en leg er een vochtige theedoek over. Laat ze nog een even rijzen. Maak de oogjes van rozijntjes. Bak de haantjes volgens de instructies. Laat ze afkoelen en prik ze boven op de stok. Ook leuk om te maken voor de paasbrunch met kinderen.
De optocht
In de Katholieke kerk is de traditie dat op Palmzondag de kinderen in een optocht door de kerk lopen met hun Palmpaasstok. Soms wordt de stok gegeven aan iemand die ouder is, of die ziek is. Soms mogen de kinderen zelf de lekkernijen opeten. Op de vrije school wordt er ook vaak een optocht gehouden, maar dan op school zelf..
Fan van deze natuurlijke palmpasenstokken? 2 april organiseert Loofwerk een workshop palmpasenstok maken voor ouder en kind, of alleen in de omgeving van Rotterdam.