Mommy’s secret: De navelstreng was te nauw omdat ik rookte

Wat als je 18 jaar bent, je geniet van het leven en bent onverwacht zwanger. Al snel gaat het niet helemaal goed, de navelstreng was te nauw door het rookgedrag. Het mooie open verhaal van deze anonieme inzender lees je vandaag.

Life is a party

Ik was 18 jaar, ik werkte en mijn leven was één groot feest. Ik was nooit thuis en altijd met vrienden op pad. Met natuurlijk de nodige feestjes elk weekend. Waar uiteraard altijd genoeg alcoholische versnaperingen en sigaretten bij kwamen kijken. Nu moet ik toegeven, ik rookte natuurlijk niet alleen in het weekend, maar een pakje er dag! Op dat moment vond ik mijn leven heerlijk en was ik absoluut niet bezig met baby’s. Dat dat snel zou gaan veranderen dat wist ik toen nog niet.

Zwanger?

Een familielid vond dat ik een buikje kreeg. Ik zelf had niks in de gaten. Ik slikte altijd de pil door, dus de menstruatie bleef sowieso uit. Zou ik zwanger kunnen zijn? Ik slikte toch gewoon de pil? Uiteindelijk heb ik een zwangerschapstest gekocht maar ik kon me niet voorstellen dat ik ook echt zwanger zou zijn. Ik bedoel, ik was 18 jaar, ik genoot van het leven, wat moet ik nu met een kindje? Toch was ik zenuwachtig voor de test. Tijdens het wachten schoot er van alles door mijn hoofd. Toen uiteindelijk de test positief bleek te zijn was ik helemaal in shock. Hoe moet ik dit gaan doen? Ik heb toch zeker een half uur zitten huilen voor ik überhaupt de vader of andere familieleden iets heb verteld.


Ik heb eerst een half uur zitten huilen

Is dit echt?

Meteen de volgende dag kon ik terecht bij de verloskundige. Ik was nog steeds een beetje in shock. We hadden ook totaal geen idee hoe lang ik al zwanger was. Bij de verloskundige kreeg ik eerst een waslijst aan vragen. Er werd ook van alles gevraagd over de familie van de papa. We waren net 3 maand samen dus ik stond een beetje met mijn mond vol tanden. Ik kreeg een echo. De verloskundige had wat moeite om “het vruchtje” te vinden. Al vrij snel zoomde ze uit en bleek ik langer zwanger te zijn dan we hadden verwacht, ze gokte op 22 weken. Dat was wel even schrikken. Ik werd direct doorverwezen naar het ziekenhuis voor een uitgebreide echo.
In het ziekenhuis bleek al snel dat ik 26 weken en 4 dagen zwanger was.
Ik wilde natuurlijk stoppen met roken, helaas ging dit dus niet simpel als verwacht. Wel ging ik vrij snel van een pakje per dag, naar een pakje per 2 dagen.

Het is niet goed

Na net een beetje gewend te zijn aan het idee van zwanger zijn, en er vrede mee hebben dat mijn hele leven ging veranderen, had ik al bijna de hele dag geen beweging gevoeld. Het was een kleine druktemaker, ik werd soms echt bont en blauw getrapt. Uiteindelijk tegen de avond de verloskundige maar gebeld en het verhaal uitgelegd, ze was binnen een half uur bij ons. Ze vertrouwde het niet helemaal en verwees ons door naar het ziekenhuis.
Aan de CTG scan bleek dat het niet helemaal goed was. Het was niet erg genoeg om te blijven en mocht naar huis op voorwaarde dat ik elke dag terug zou komen voor een CTG scan.

De navelstreng was te nauw

De volgende dag was het inderdaad niet goed en moest ik dus blijven. Ik kreeg 3 keer per dag een CTG en ik kreeg extra echo’s om de baby in de gaten te kunnen houden. Nu vond ik die extra echo’s natuurlijk geen ramp, want zeg nou zelf, wat is er nou mooier dan je kleine vaak te kunnen zien.
Uiteindelijk bleek dat door het vele roken tijdens te zwangerschap de navelstreng nauw was. Dat vond ik wel even erg om te horen hoor. Toch kreeg ik het advies om niet helemaal te stoppen. De kleine was inmiddels ook verslaafd en stoppen zou meer gevolgen kunnen hebben. Wel probeerde ik echt minder te roken. Meer info over dit onderwerp vind je op de site van degynaecoloog.nl.


De navelstreng was te nauw doordat ik te veel rookte.

Schuldgevoel

Ik heb me in die tijd best schuldig gevoeld. De navelstreng was te nauw en het kwam door mijn rookgedrag. Maar toch voelde ik mij meer schuldig over mijn alcoholische versnaperingen als over mijn roken, want geloof me, ik leefde van feestje naar feestje, lang leve de lol. In de weekenden ging er behoorlijk wat alcohol in. Ik hoopte maar dat mijn kindje daar geen last van zou hebben.

De bevalling begint

Tussendoor mocht ik gewoon lekker naar huis maar doordat “mini-me” een poosje geen teken van leven had gegeven tijdens te zwangerschap werd besloten dat ik een “beveiligde bevalling” kreeg. Ik moest dus verlicht in het ziekenhuis bevallen. (Voor mij totaal geen ramp aangezien ik nog niet op mezelf woonde). Precies bij 40 weken was het zo ver. Midden in de nacht naar het ziekenhuis. Aan de monitor leek alles goed en ik mocht even in bad en me douchen. Na een poosje werden mijn vliezen gebroken en werd er een pompje met pijnstilling aangesloten. Vanaf dat moment vond ik het snel gaan,

Daar is ze dan

Ik kreeg pers-weeën en de hartslag van de baby werd ook aangesloten. Het was zover. Ik mocht gaan persen. Mijn moeder, mijn vriend en zijn moeder mochten blijven, mits alles goed ging. Na 2x persen verdween de hartslag van de baby van de monitor en mijn moeder en schoonmoeder moesten vertrekken naar de wachtkamer. Ik werd per direct in geknipt en na nog 3 keer persen was ze er. Achteraf bleek het dingetje lost te zijn geraakt en was met haar alles in orde.

Leestip: Papa is niet de biologische vader

Hoe gaat het nu?

Ik zie mijn zwangerschap en roken als iets wat ieder voor zich zelf keuzes in moet stellen. Mijn dochter heeft medische problemen. Ze heeft operaties moeten ondergaan en daar heb ik nu 5 jaar later nog elke dag zorg voor. Voor de komende jaren zijn we ook nog regelmatig in het ziekenhuis te vinden. Natuurlijk heb ik gevraagd of haar afwijkingen/aandoeningen met het roken te maken hadden, gelukkig was dit niet het geval. Het had natuurlijk zo kunnen zijn, de navelstreng was te nauw, dit had gevolgen kunnen hebben. Ik vind dat elke moeder haar eigen gevoel moet volgen in de kwestie van roken, doe waar jij je goed bij voelt, maar kijk ook naar de gezondheid van je kindje tijdens de zwangerschap!

Bedankt voor je verhaal! Heb jij ook een anoniem verhaal die ik voor je mag delen? Mail dan naar info@elkeblogt.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.