Hier in huis houden we van lezen. Ikzelf ben gek op luisterboeken, die ik onder het eten koken en strijken kan beluisteren. De oudste verslindt weetjesboeken en houdt van grappige prentenboeken en de jongste, tja.. Die wil elke dag hetzelfde Bobbi boekje lezen. Om gek van te worden als je het mij vraagt. Maar wat als je er niet van houdt? Is het echt iets belangrijks? Ik heb het voor je uitgezocht.
Waarom voorlezen?
Vooral bij mijn peuter gebeurde het voorlezen een beetje automatisch. Als baby zat hij altijd al bij mij als ik zijn grote broer voorlas en later wilde hij net als zijn grote broer ook boekjes lezen en uitkiezen in de bieb. Nu is het zo’n leuke activiteit voor hem, dat ik hem met een boekje mee lok naar boven zodat hij uiteindelijk gaat slapen. Hij mag dan het boekje kiezen en we lezen samen in bed.
Baby’s die worden voorgelezen, lopen op een leeftijd van 15 maanden voor in hun taalontwikkeling.
Bron: www.lezen.nl

Voorlezen? Niks voor mij!
Maar wat als je er een bloedhekel aan hebt om voor te lezen? Als lezen echt een ding voor je is? Er zijn genoeg andere manieren om toch samen woordjes te oefenen of een fijn momentje te hebben:
- Zing liedjes met of voor je kindje.
- Bekijk eens samen een digitaal voorleesboek (peuters). Op bijvoorbeeld Youtube zijn honderden voorleesverhaaltjes te vinden.
- Benoem onder het wandelen eens allerlei dingen die je ziet. ‘Kijk, dat is een boom. Zie je de boom?’
- Bekijk samen foto’s van mensen die je kent. ‘Hier zie je oma met opa, ze werken in de tuin.’
- Voor peuters is er regelmatig een ‘voorleesuurtje‘ in de bieb. Gratis en voor iedereen te bezoeken.
Ik wil het wel, maar hoe doe ik het?
Mijn eerste tip is: Word lid van de bibliotheek. En ja, ook je baby kan lid worden. Sterker nog, er is een speciaal Boekstart-koffertje te halen voor baby’s vanaf 3 maanden. Hier zit ook al een boekje in die geschikt is om voor te lezen.
Baby’s voorlezen
Voor baby’s zijn voelboekjes, knisperboekjes en badboekjes ook erg leuk. Je kunt zeggen wat er op staat, of laat ze lekker er mee spelen.
Dreumesen voorlezen
Bij dreumesen zijn kijkboekjes leuk. Ik heb zelf zo’n boek met de eerste 100 woorden vaak voorgelezen. Mijn kindje vond het geweldig dat herkenbare dingen als een banaan of auto in zo’n boek stonden en bleef ze maar aanwijzen.
Peuters voorlezen
Peuters houden van boekjes met herkenbare verhaaltjes. De boekjes van Bobbi zijn hier in huis een groot succes. Met verhalen als ‘Bobbi gaat naar het bos’ of ‘Bobbi gaat naar de kinderboerderij’ is het heel herkenbaar.


*Geschreven in samenwerking met Moeders van Emmen