Vaccineren? Waarom wel of niet?

Als je bent bevallen van je kindje staat er binnen een week de wijkverpleegkundige voor je deur om je te informeren over van alles en nog wat. Ook krijg je de vraag of je je kindje wilt vaccineren. De meeste mensen kiezen hier voor, maar waarom? En wist je dat je ook mag weigeren? Maar waarom zou je dat doen? 

Vaccinaties

Elk kind in Nederland mag zich namens de overheid kosteloos laten vaccineren op 12 ziektes. Dit heet het “rijksvaccinatieprogramma”. Dit om ernstige ziekten en epidemieën te voorkomen.

Volgens het ‘Ministerie van volksgezondheid’ zijn de vaccins veilig en effectief. Wel zijn er bijwerking zoals koorts, huilen en hoofdpijn.

Toch zijn er ook mensen die bewust niet vaccineren kijk bijvoorbeeld naar de Bible Belt waar regelmatig ziektes tevoorschijn komen omdat mensen zich niet laten vaccineren. 

No Title

No Description

Annemiek: Wij zijn in principe voor vaccineren. Ik ben gevoelig voor holteonstekingen en verkoudheid. Altijd al geweest en ik weet niet beter. Mijn man heeft elk jaar wel een griep te pakken. Om nou elk jaar voor die griepprik te gaan doen we liever niet. Echt extra gevoelig voor andere ziektes zijn wij dus niet. Mijn zoon is niet extra gevoelig voor kinderziektes. Wij wonen in Ede. De dekkingsgraad ligt hier onder een bepaald percentage waardoor we de uitnodiging kregen van het RIVM voor extra vaccinatie. We kijken trouwens wel naar wat nodig is en wat misschien te veel kan zijn. Er is een vaccin in ontwikkeling tegen waterpokken. Ik weet niet hoe we hier mee om zullen gaan als hij dat krijgt aangeboden.

 

Niet vaccineren

Persoonlijk ken ik mensen die het vaccineren uitstellen tot dat de kindjes wat ouder zijn maar er zijn ook mensen die helemaal niet vaccineren. Zo weet ik uit mijn werk als juf dat kinderen soms geen vaccinatie krijgen door hun geloof. Maar er zijn ook mensen met andere redenen.

Lisette: Mijn dochter werd rond 4 maanden erg ziek. Ze werd opgenomen en lag aan een sonde. We kregen onderzoeken maar wat er nu echt aan de hand was werd niet duidelijk. Ze werd elke keer ziek, onverklaarbaar. En kwam daardoor vaak in het ziekenhuis. We hadden geen idee dat het door vaccinaties zou kunnen komen. Rond haar derde jaar werd ze weer ontzettend ziek, ze verloor 1/3 van haar lichaamsgewicht en had 42 graden koorts. In het ziekenhuis bleek het een verwaarloosde nierbekkenontsteking te zijn en ze kreeg antibiotica. Zo ging het de maanden door, ziekenhuis in ziekenhuis uit. Ze was zo vreselijk ziek en fouten uit het ziekenhuis hielpen ook niet mee. En dit werd een standaard procedure tot januari 2015, mijn dochter heeft tot die tijd elke een à twee weken in het ziekenhuis gelegen. Ondertussen kreeg ze gewoon haar vaccinaties volgens schema. Na elke vaccinatie die ze in haar jonge leven kreeg werden de klachten erger. In januari 2015 zei de kinderarts uit het niets: “Ik mag het nergens vermelden ik mag het ook niet zeggen. Maar ga eens kijken naar vaccinaties. De ontstekingen die zij steeds krijgt kon daar wel eens mee te maken hebben”. Dat bleek de oplossing te zijn, we eten gezonder zonder toevoegingen, onbespoten groente en fruit. In In augustus/september dit jaar zijn we bezig geweest met het ontstoren van de vaccinaties. En na ruim 5 jaar kan ik eindelijk genieten van mijn dochter. Het hele verhaal van Lisette is te lezen op www.vaccinvrij.nl 

Zoals je wel kunt lezen zijn er genoeg redenen om het wel of niet te doen. Het is in ieder geval goed om je er in te verdiepen, en welke keus je dan maakt dat is aan jou 🙂

Bronnen:

Wikipedia  Bible belt

www.vaccinvrij.nl

www.rijksvaccinatieprogramma.nl/

www.inbakeren.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.