Mijn oudste kindje is geboren via een keizersnede en mijn jongste via de natuurlijke weg. Hoe ging het hechten met deze kindjes? Was er verschil? En wat is hechten eigenlijk?
Hechten na een keizersnede
Ik voelde nog wat trekken in mijn buik en voordat ik het wist had ik een klein jongetje in mijn armen. Na een vreselijke bevalling was het eindelijk voorbij en was ik verlost door een keizersnede. De baby werd bij mij neergelegd en een golf van liefde ging door mij heen. Dit was mijn kleine kindje. En ik wilde hem nooit meer loslaten. Wat betreft voeden ging het in de dagen er na helemaal niet zo goed. De borstvoeding lukte me niet, het kindje dronk niet goed bij mij en ik ging uiteindelijk over op de fles. Wel voedde ik mijn kindje lekker in mijn armen. En is er eigenlijk automatisch een goede hechting ontstaan.
Met je nieuwe baby hechten is belangrijk. Het schijnt zelfs dat het eerste jaar cruciaal is. Zijn hele leventje zal je kindje voordelen hebben aan een veilige hechting. Door met je kindje een goede band op te bouwen en hij genoeg aandacht en zorg krijgt, voelt hij dat hij de moeite waard is en krijgt hij zo meer zelfvertrouwen. (bron)
Hechten na een natuurlijke bevalling
Mijn tweede bevalling was een compleet ander verhaal. Ondanks de eerste keizersnede kon ik dit kindje toch via de natuurlijke weg op de wereld zetten. Toen mijn tweede ventje werd geboren was er een paniekmoment. Hij moest mee naar de reanimatietafel om daar een beetje hulp te krijgen met ademhalen. Dat zorgde voor veel stress en ik kon niks anders doen dan in spanning wachten op nieuws. Toen ik mijn kindje in mijn armen kreeg en de artsen mij er van verzekerden dat het goed was, kon ik ook dit mannetje vol liefde bekijken en in mijn armen houden. De liefde voor dit kindje was net zo sterk en ook de band met dit kindje zou mogen groeien.
Keizersnede of natuurlijke bevalling, verschil in hechting?
Voor mij als moeder heeft het geen verschil gemaakt in hechting. Mijn oudste wilde heel graag en veel bij mij zijn en droeg ik veel in de draagzak. Hij vond het heel fijn om bij mij te zijn en dat liet ik ook gebeuren. Ik heb wel eens opmerkingen gehad hoor. Mensen die vonden dat ik hem te veel bij mij had. Dat maakte me wel onzeker. Mijn tweede kindje was gewoon een heel ander kind. Vanaf de eerste dag was dit kindje veel beweeglijker, wilde niet in de draagzak of bij mij liggen. Hij wilde het liefst rechtop kunnen kijken en alles om hem heen zien. Toch heb ik ook met dit kindje een hele sterke band. Dit mannetje had ik veel op de arm, we gingen samen liedjes zingen of boekjes lezen. Dus verschil in kind? Ja! Verschil in hechting? Nee.
Vroeger zeiden mensen wel eens: “Je moet je baby niet gelijk pakken, daar wordt hij verwend van.” Inmiddels weten we dat het juist goed is om op je baby te reageren. Zo krijgt hij vertrouwen in jou en weet hij dat er iemand is die er voor hem is.
Wat als het je niet lukt?
Nu heb ik 2 gezonde kindjes gekregen die gelijk na de bevalling bij mij mochten blijven. Maar wat als je kindje in de couveuse moet. Of wat als je veel stress hebt, de bevalling was zwaar, je kindje huilt veel of je moet ontzettend wennen aan het hebben van een kindje. Je kunt je daar schuldig over voelen. Dan kun je hulp zoeken bij anderen. Praat bijvoorbeeld met je huisarts, verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau. Blijf er niet alleen mee lopen. Je hoeft je er niet voor te schamen.
* In samenwerking met Moeders van Emmen.