Als je zwangerschap geen bijzonderheden heeft mag je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen. Er zijn mensen die het heel fijn vinden om thuis te blijven, en er zijn mensen die het een fijn idee vinden dat alle hulp, medicatie en middelen binnen handbereik zijn. Dan mag je altijd kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Maar hoe gaat dat dan precies? Ik vertel je alles!
Wat kun je verwachten van een ziekenhuisbevalling?
De verloskamers
Verloskamers zijn speciaal ingerichte ziekenhuiskamers voor bevallende vrouwen. Ik vond het wat lijken op een normale ziekenhuiskamer maar dan groter en met allerlei apparaten en spullen voor moeder en baby. Zo is er een CTG apparaat waarmee de hartslag van de baby en jouw eigen hartslag in de gaten wordt gehouden, maar is er ook een aankleedkussen, een verstelbaar bed en apparaten voor pijnbestrijding. Alles is binnen handbereik voor een veilig en zo comfortabel mogelijke bevalling. Ikzelf ben 2 keer in het Treant in Emmen bevallen. Tussen mijn 2 kinderen in hebben ze de verloskamers aangepakt en hebben ze ook geprobeerd een hele fijne sfeer in de kamers te creëren. Zo zijn er mooie muurschilderingen gekomen en is er een bank voor de partner. Dat ziet er dan iets minder ziekenhuisachtig uit.
Wie zijn er bij de bevalling?
Heb je geen medische bevalling dan is je eigen verloskundige bij de bevalling. Het is goed mogelijk dat de verloskundige hulp inroept van de kraamzorg. In principe is er verder geen ander ziekenhuispersoneel bij. Mocht je een medische bevalling hebben word je overgedragen aan het ziekenhuis en is je eigen verloskundige er niet bij.
Mijn eerste bevalling was aan de gang zodra ik een afspraak had in het ziekenhuis. Mijn verloskundige werd gebeld en was er een hele tijd bij. Zodra ik zo ongeveer smeekte om pijnbestrijding werd ik overgedragen aan het ziekenhuis en ging ze weg. Bij mijn tweede bevalling was ook mijn verloskundige er in het begin bij, maar werd ik nadat ik vroeg om een ruggenprik ook overgedragen. Mijn ervaring is dat je de meeste tijd alleen bent met je partner. Je bent aangesloten aan een CTG-scan en die gegevens houden ze goed in de gaten. Mocht er dus iets zijn, dan komen ze snel. Je hebt ook een knopje waar je op kunt drukken als je iets nodig hebt. Een verloskundige komt je dan helpen.
Waar mag je om vragen tijdens het bevallen?
Als je gaat bevallen in het ziekenhuis draait het even allemaal om de baby en jij als (bijna) mama. Het is ontzettend belangrijk dat jij je fijn en veilig voelt. Dat helpt alleen maar om de bevalling beter te laten verlopen. Bespreek het in grote lijnen van te voren met je verloskundige of arts. Maar je mag dus best om de volgende dingen vragen:
- Iets te eten of drinken
- Begeleiding van een verloskundige
- In welke positie jij het liefst wit bevallen
- Pijnbestrijding (laat je vooral goed informeren en adviseren)
- Gebruik van hulpmiddelen als een baarkruk of fitnesbal.
- Sfeer in de verloskamer. Misschien wil je bijvoorbeeld de lampen uit, even een muziekje aan of kun je vragen of mensen je even met rust willen laten.
Hoera de baby is er!
Zodra de baby er is en alles goed lijkt word je kleintje bij je op de borst gelegd. Als ik aan dit moment terugdenk voelt dat bij beide kinderen als de mooiste momenten van mijn leven. De Apgar-score wordt bepaald door een arts of verloskundige en daarna wordt de navelstreng doorgeknipt. Daarna ben jij aan de beurt. Je wordt aan alle kanten gecontroleerd. Mocht het nodig zijn dan gaan ze je hechten. De baby wordt nog gewogen en gecheckt en dan mag jij je baby gaan voeden.
Tip: Bij Treant Emmen hebben ze regelmatig Voorlichtingsavonden voor zwangeren. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.
Mijn eigen ervaring met bevallen in een ziekenhuis
Ik heb bij beide bevallingen het heel fijn gevonden hoe ik werd begeleid en was ik achteraf gezien blij dat ik in het ziekenhuis was. Waar jij ook gaat bevallen, het is jouw keus en het is allemaal goed. Mocht ik nog een keer moeten bevallen (ik hoop het niet want we zijn eigenlijk wel klaar met baby’s), dan ga ik zeker weer naar het ziekenhuis.
Meer blogs over de zwangerschap:
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Moeders van Emmen.