Help! Mijn dreumes wil niet eten

Tja, mijn dreumes wil niet eten. Ja, wel brood en fruit en koekjes en chocola en al die andere dingen maar zodra het eten warm is, wil hij het niet, behalve als het helemaal gepureerd is. Hij wordt straks 2 en het wordt toch een keer tijd dat hij ‘normaal’ gaat eten. Aangezien ik de telefoonnummers niet heb van die ‘perfect mommy’s’ heb ik het consultatiebureau gebeld om te vragen om advies.

 

Het probleem

Het probleem is dat Gijs alleen maar wil eten als het helemaal kapotgepureerd is. Als zo’n babyhapje. Het is niet alsof we het hem niet aanbieden hoor, mijn dreumes wil niet eten. Ik maak dagelijks een mooi bordje voor hem met een stukje vlees, aardappelen en groente maar hij wil niks hebben. Hij gooit het op de grond! We hebben alles al geprobeerd: hem dwingen, hem zijn gang laten gaan, hem het spelenderwijs aanbieden, het helpt allemaal geen ene malle moot! Het enige wat hij ‘gewoon’ wil eten is patat. Nou, en mama is er wel een beetje klaar mee!

 

Leestip: vergiftig ik mijn kind?

 

Het advies

Het consultatiebureau was heel vriendelijk en wilde graag meedenken met het probleem. Ze hebben ons een paar concrete tips gegeven die ik graag met jullie wil delen:
1. Bied je kind geen ander voedsel aan. Gewoon eten wat de pot schaft.
2. Houdt het gezellig aan tafel. Probeer met je man en andere kinderen een gewoon, gezellig gesprek te houden in hoever dat mogelijk is.
3. Negeer het gedrag van je kind. Eet je kind niet? Negeer het. Eet je kind wel? Besteed daar ook geen aandacht aan. Je mag natuurlijk best met je kind praten maar niet omtrent het eten. Ook als je dreumes met eten gaat gooien of gaat jammeren moet je dit gedrag negeren. dit is gewoon aandacht vragen.
4. Heeft hij niks gegeten? Jammer dan! Geef hem geen vervangend eten en ook moet je hem verder overdag niet meer geven dan normaal.
5. Probeer er op een andere manier wat extra voedingstoffen in te proppen. Denk aan een gebakken eitje op brood of maak een smoothie.

Smoothie maken

Ik heb de dag na het telefoontje gelijk een smoothie gemaakt voor Gijs met daarin een peer, aardbeitjes, snoeptomaatjes en een hand spinazie. Hij wilde het gewoon hebben. Totaal niet verwacht! Dit gaan we vaker doen.

En hoe gaat het avondeten nu?

We volgen nu al meer dan een week lang precies de tips van het consultatiebureau en ik zou het liefst willen zeggen dat het geweldig gaat. Maar dat gaat het niet. Is het verbeterd? Ja! Eet Gijs goed? Nee, mijn dreumes wil niet eten. Nog steeds eet hij geen vlees en geen groente, hij eet alleen maar de koolhydraten. Nu krijgt hij gelukkig via de smoothies groente binnen maar het liefst zou ik willen dat hij at als een grote, maar je kunt niet alles hebben.
Let it go?

 

1 Comment

  1. Ik denk wel let it go ja … herkenbaar hoor (al is het smijten hier thank god al een tijdje voorbij), die van ons is van sep ’15 en eet hoofdzakelijk nog potjes. We zijn heel blij als er wel een zelfgemaakte geprakte maaltijd in gaat. Koolhydraten als penne, rijst en aardappel gaan hier overigens ook als warme broodjes erin. Wij gaan lekker door met complimenteren als hij goed eet (schijn je marcistische kinderwn van te krijgen; m’n reet!) en scheppen een extra schep kwark (zijn standaard toetje) op als hij weinig van zijn warme hap heeft gegeten. Hij groeit prima en elke keer gaat het eten een stukje beter. Het komt wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.