Leren nee zeggen – Hoe ik het heb geleerd

Volgens mij is dit wat wij vrouwen gewoon niet zo goed kunnen, dat nee zeggen. Maar je kunt het oefenen, leren nee zeggen. Ik vertel je hoe ik het heb geleerd.

leren-nee-zeggen

Ik vertelde laatst dat ik door mijn burn-out een aantal dingen heb geleerd. Onder andere heb ik van mijn coach leren nee zeggen. Niet dat ik daar nu de beste in ben, of dat ik het met veel plezier doe, maar ik kan het wel. Ze heeft me een aantal handvatten gegeven waardoor dat kleine rotwoordje ‘nee’ je mond uit komt, en je niet kapot gaat van schuldgevoel wanneer je het wel zegt. Hierbij dus de tips die ik heb gekregen. Het is een lang proces, je moet veel oefenen maar uiteindelijk wordt het beter.

Leestip: Hoe ik mijn leven een beetje relaxter maak

1. Erken het probleem

Heb je zelf door dat je geen nee kunt zeggen? Bij mij was de burn-out mijn eye-opener, ik moest wat veranderen. En ik had op een gegeven moment door dat ik uit schuldgevoel dan maar ja zei, terwijl alles in mij schreeuwde om het niet te doen. Uiteindelijk wilde ik hier iets aan veranderen. Ik wilde leren nee zeggen. Het moet gewoon want het maakte mij ziek. Ga je deze confrontatie aan, wees je er dan bewust van dat je er voor moet werken. Het gaat eerst heel lastig worden voordat het beter wordt.

2. Zoek uit wanneer je ja zegt

Oké, je wilt leren nee zeggen. Wanneer zeg jij te snel ja. Is het als je je onder druk gezet voelt? Als mensen aandringen? Of juist uit enthousiasme en neem je daardoor te veel hooi op je vork. Bij mij is het een combinatie van allerlei dingen. Ik weet wel dat ik in eerste instantie vaak heel enthousiast ja zeg en me dan bedenk dat ik daar geen tijd voor heb of liever wat anders zou doen. Soms is het de druk van het moment. Iemand vraagt: ‘Wil je voor mij dit en dit even doen?’ En dan voel ik mij al schuldig want ze hebben het al zo druk en dan zeg ik maar ja. Dat ik zelf ook een waslijst aan taken heb vergeet ik dan even. Mijn standaard antwoord moet dus zijn: ‘Ik denk er even over na’ of ‘Ik kom er op terug.’ Op die manier heb ik tijd om erover na te denken. En kan ik op een goede manier volmondig ja of nee zeggen.

3. Zeg nee

Nu wordt het moeilijk. Je moet nu nee gaan zeggen. Alles in je lijf schreeuwt dat het niet goed is wat je gaat doen. Maar realiseer je je dat je hoofd er niet aan is gewend dat jij nee zegt en dat je hoofd dus tegen gaat sputteren.

‘Elke wil jij morgen voor mij dit en dit doen?’ Je hebt het druk, je hebt daar helemaal geen tijd voor. Je weet dat je nee moet zeggen. Wees nu duidelijk: ‘Nee sorry, ik ben echt ontzettend druk.’ Waarschijnlijk was dit ontzettend eng. Maar geef je zelf een innerlijk applausje want je hebt het wel gedaan.

4. Het rotgevoel gaat over

Je voelt je slecht, je voelt je heel schuldig want je hebt nee gezegd. Ook al weet je dat het beter is voor je, het voelt gewoon slecht. Nu moet je je een paar dingen realiseren:

  • Je hoofd is dit niet gewend en gaat tegen sputteren
  • Het rotgevoel gaat weg
  • Hoe vaker je dit doet hoe minder erg het wordt

5. Flink oefenen

Waarschijnlijk na de eerste keer doorzetten voel je je echt ontzettend slecht. Het was moeilijk, je voelt je schuldig en misschien denk je dat dit het niet waard is. Maar ik heb geleerd dat hoe vaker je het doet makkelijker het gaat. Keep up the good work!

1 Comment

  1. Dat schuldgevoel van nee zeggen lukt me niet altijd en vooral wat ze er bij denken omdat ik het niet wil heel moeilijk maar wat ik heb ontdekt als ik niet naar mezelf luister komt mijn lichaam daar op terug ga trillen en heel druk gevoel in me lichaam dan denk ik altijd waarschuwing opletten je gaat weer te ver even iets voor je zelf doen die burn out nooit meer groetjes Anna voor jou veel liefs en vooral blijf op je zelf letten ook jij bent belangrijk xxxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.