Babynamen met alle letters van het alfabet

Wanneer je de namen van verschillende generaties terug bekijkt, zie je een verschil met de huidige namen. Je zult zien dat er vroeger voornamelijk echt Nederlandse namen werden gegeven. En ook de diversiteit was niet heel groot. De kans was vroeger aanwezig dat je met meerdere naamgenoten in de klas zat. Tegenwoordig is de naamdiversiteit in Nederland veel groter. Er zijn voor iedere letter van het alfabet tal van verschillende namen waaruit je kunt kiezen.

Typisch Nederlandse namen met een betekenis

Vroeger werden er bijna alleen maar Nederlandse namen gegeven aan kinderen. Deze naamtrend is door de jaren heen zichtbaar veranderd. Er zijn namelijk veel meer internationale invloeden zichtbaar in de Nederlandse namen. Dit neemt overigens niet weg dat er ook tegenwoordig weer typisch Hollandse namen worden gegeven. Zo zijn de namen Daan en Roos populaire Nederlandse namen. Maar ook namen met meer lettergrepen zoals Hugo en Fedde worden in Nederland gegeven. En wat dacht je van Nederlandse namen met een betekenis zoals Madelief en Roos? Deze meisjesnamen verwijzen naar bloemen. De typisch Nederlandse namen worden nog steeds gegeven. Er is tegenwoordig alleen veel meer keuze als het om namen gaat onder andere vanwege internationale invloeden.

Namen voor jongens én meisjes

Wanneer mensen het geslacht van hun kindje vooraf niet willen weten, kan de naamkeuze lastiger zijn. Je moet dan immers twee namen bedenken. Maar je zou ook voor een naam kunnen kiezen die voor jongens én meisjes is. Deze namen worden zogeheten unisex namen genoemd. Het zijn gender neutrale namen die door jongens en meisjes worden gedragen. Een voorbeeld van zo’n naam is de naam Sem. Deze typisch Nederlandse naam is een jongens- en meisjesnaam tegelijkertijd. Wanneer je voor zo’n unisex naam kiest, wordt het naamkeuzeproces wel een stuk eenvoudiger. Je hoeft zo niet voor een jongen en voor een meisje een naam te bedenken. En het aantal gender neutrale namen is natuurlijk ook kleiner dan het aantal specifieke jongens- en meisjesnamen.

Hoe kies je een naam?

De keuze voor een specifieke babynaam is niet altijd eenvoudig. Er zijn mensen die al jaren voordat er sprake is van een zwangerschap een naamlijstje klaar hebben. Maar er zijn ook veel mensen die het kiezen van een babynaam onwijs lastig vinden. De naamkeuze is heel persoonlijk. Er bestaat hierin dan ook geen goed of fout. Wel staat vast dat je middels een aantal stappen het keuzeproces kan vergemakkelijken. Dit doe je onder andere door te kijken naar de achternaam. In hoeverre klinkt een voornaam mooi bij de achternaam? Uiteraard is het verder simpelweg van belang dat jij en je partner de naam mooi vinden. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.