Categorieën
Overig

‘Mijn eerste zwangerschap en bevalling’ door Rilana

In mijn rubriek ‘Mijn eerste zwangerschap & bevalling’ vertelt elke week een mama over de eerste keer zwanger zijn en bevallen. Vandaag is het de beurt aan Rilana. Onverwacht werd ze zwanger. De bevalling was pittig ook omdat haar vriend stellig tegen een ruggenprik was maar nu zijn ze trotste ouders van een zoontje.

 

 

Rilana

 

Ik ben Rilana Pieters, afgelopen Juli ben ik 29 jaar geworden. Ik werk al 9 jaar in de kinderopvang. en ook nog eens voor dezelfde baas. Ik werk op een peutergroep, en de 8 plus groep. 28 uur in de week en verdeeld over 4 dagen. Sinds oktober 2015 zijn Patrick en ik samen. Wij zijn “tinderliefde” Sinds Juni 2016 wonen we samen in Oude Pekela. Wij hebben een kangoeroewoning. ( korte uitleg: Patrick heeft de boerderij gekocht en zijn vader en moeder mee genomen. Zus, zwager en hun 4 kinderen. en wij zijn met zn 3en. we wonen dus met 11 man in huis) Hoe mijn leven er nu uit ziet… Tja druk haha. denk dat elke moeder dat wel heeft. Daarnaast verbouwen wij ook nog eens, en is Patrick 2 weken op zee en 2 weken thuis. Dus 2 weken lang heb ik de zorg voor Jason, gelukkig wel met hulp van de andere mensen in huis

 

 

Wanneer waren jullie klaar voor een eerste kindje?

Tja wanneer we er klaar voor waren.. geen idee, Jason is een klein verrassing tussen door. Ik wist altijd al dat ik kinderen wou, Patrick heeft tot hij mij leerde kennen altijd gezegd geen kinderen wilde. je kunt dus na gaan dat het voor zijn familie een hele grote verrassing was.

 

Lukte het zwanger worden? 

ik was al 2 jaar vrijgezel voor ik Patrick ontmoete, dus ook niet aan de pil. We hebben niet echt goed opgelet… ik was dus binnen 1.5 maand van onze relatie in verwachting.

 

 

Hoe kwam je erachter dat je zwanger was en hoe heb je dat verteld in je omgeving?

Ik heb de innesteling van Jason gevoeld.. Op dat moment dacht ik nee dat kan niet. Maar Patrick was er van overtuigd. En bij alles waar hij een antwoord op wil hebben pakt hij google er bij.  Dus ook bij de bewuste innesteling haha. Patrick zijn ouders hebben we het verteld door oliebollen te halen en daar een speen in te doen, Mijn schoonmoeder moest heel hard lachen. vooral omdat mijn schoonzus op dat moment 18 weken zwanger was. Daarna zijn we naar mijn ouders gegaan, niet bedacht hoe we dat gingen doen. Met toeval had mijn stiefvader net een tattoo laten zetten toen hij zij dat hij er nog meer wou zei ik dat ik wel een idee had voor hem. Dus hij vroeg wat voor idee ik dan wel niet had. Dus toen heb ik voorgesteld om de naam van zijn eerste kleinkind te doen. Toen wij die avond weer naar huis gingen waren mijn schoonzus en zwager ook thuis gekomen. Die zei tegen mijn schoonmoeder, wat moet ik met een speen. mijn kinderen hebben geen speen.. Toen mijn schoonmoeder zei dat die niet voor haar was viel er snel een kwartje. Dus bij binnenkomst was het gelijk gefeliciteerd snelle Jelle!!

 

Hoe verliep je eerste zwangerschap?

Mijn zwangerschap verliep prima. ik had rond week 30 wel last van mijn rug, vooral tijdens het werken. Ik ben vanaf week 31 alleen op de BSO gaan werken en het kinderdagverblijf niet meer. Dit heb ik tot week 34 vol gehouden en toen ben ik met verlof gegaan.

 

Wat vond je het leukste aan zwanger zijn? 

Schaamteloos over mijn buik kunnen wrijven haha

 

Wat vond je het stomste aan zwanger zijn?

het slechte slapen. vooral de laatste weken., dat breekt je dan toch wel op

 

Wist je het geslacht van je kindje? 

Bij de combinatietest kreeg ik een inwendige echo. Daar liet meneer gelijk een paar ballen en piemel zien. 13 weken zwanger was ik op dat moment. Dit mannetje gaat de naam van der Veen dus voort zetten 😉

 

Hoe keek je tegen de bevalling aan? 

Ik werd op donderdag morgen 8 uur verwacht in het ziekenhuis om in te leiden. Tja wat ik er van verwachtte.. het enige wat ik in gedachten had was dat er is er nog nooit 1 is blijven zitten. Pijn zou het toch wel doen en alles voor het kleine mannetje

 

Hoe begon je bevalling?

Mijn vliezen zijn in het ziekenhuis gebroken, ik had op dat moment al wel 4 cm ontsluiting. ik ben de dagen ervoor 2 keer gestript bij de verloskundige. Dit gebeurde omdat Patrick 19 augustus weer voor 2 weken naar zee moest om te werken.

De 2 dames die mij zouden begeleiden tijdens de bevalling kwamen om het half uur kijken hoe het ging. Tot 11 uur viel het me allemaal nog erg me. Ik kon de weeën nog goed wegpuffen en zelfs nog grapjes maken. Vanaf 11 uur werden de weeën erger, langer heftiger..
Op het wegpuffen moest ik me ook echt wel concentreren.
Een houding vinden die fijn was was even zoeken.
Ik denk dat ik alles wel heb gehad. Op bed op mijn rug, op mijn zij, handen en knieën.
Op mijn knieën voor het bed en leunend op het bed.
Zelfs liggend op de grond! Dat ging me eerlijk gezegd nog het beste af!

 

 

De pijn werd steeds erger! Meerdere keren om een ruggenprik gevraagd.
Maar Patrick was stellig. Geen ruggenprik.. Dit was omdat hij op google had gelezen dat dit wel eens mis kon gaan.
Dan wil ik een paracetamol was mijn antwoord…
We snappen allemaal dat dat niet zou werken.
Dus een spuitje met morfine gehad in mijn been.
Dat betekende dat ik weer in bed moest!
Rond 1 uur had ik 6 cm ontsluiting en kon ik zittend de weeën redelijk goed opvangen.

Rond 2 uur kon ik niet meer.
Ik had de drang om te persen! Het deed zo’n pijn!
Maar dat was ook wel te verwachten zeiden de dames. 2 cm ontsluiting per uur had ik.
Om 3 uur had ik 9 cm ontsluiting.
De gynaecoloog kwam nog even kijken en voelen. Ze heeft het randje wat er nog zat aan de kant geduwd en ik kreeg het verlossende woord.

Je mag persen!!

Dat was raar… van puffen na persen!
21 min lang. En toen was onze kleine man er!! Het gevoel was zo raar. In eens was hij er uit en lag hij op mijn borst! Dat gevoel is met geen pen te beschrijven. Zo veel liefde wat je dan al voelt voor dit kleine mannetje!
Met Jason was alles goed! Gelijk huilen en duimen!

 

 

Jason Marc van der Veen is op 04-08-2016 om 15.35 uur geboren te Winschoten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.