Als blogger reclame niet melden?

De wereld van de blogger gaat niet altijd over rozen. Wij bloggers worden soms gevraagd dingen te doen die niet altijd oké zijn. Zo mocht ik laatst bij een samenwerking niet melden dat het om een reclame ging.

Betaalde samenwerkingen

Dat bloggers ook geld moeten verdienen snapt iedereen. Dankzij mijn blog heb ik een middag vrij kunnen nemen. Met samenwerkingen kan ik dit opvullen. Terwijl ik vroeger vooral ging voor leuke ‘barterdeals’ (blogs in ruil voor spullen) richt ik me nu vooral op bloggen tegen betaling. Als ik 1 blog per maand schrijf kan ik die middag verlof al compenseren. Tot nu toe lukt dit makkelijk. Dat geeft me ruimte om me te focussen op blogs schrijven over dingen die ik zelf leuk vind.

Samenwerken als blogger

Als blogger kun je samenwerkingen aangaan door je aan te sluiten bij een platform als linkpizza. Maar soms word je gewoon gemaild. Als we financieel overeenkomen en het merk past prima binnen mijn blog dan ga ik vaak zo’n samenwerking aan. Heel vaak komen daar hele leuke artikelen uit (vind ik zelf :p ). En blijkbaar vinden jullie ze ook leuk om te lezen want de scores liegen er niet om 😉 En ik ga eerlijk zijn hoor. In het begin van mijn blog was ik al blij met elke stuiver die ik mocht verdienen en heb ik ook wel eens samengewerkt met een partij wat achteraf gezien helemaal niet zo goed past. Sinds een periode ben ik daar voor mijzelf een stukje strenger in geworden. Ik werk alleen samen voor een redelijke prijs en met een merk wat bij mij past.

Regels

Als ik zo’n samenwerking heb in bijvoorbeeld een blog dan moet je er bij zetten dat het om een samenwerking gaat. En niet omdat ik dat zelf heb bedacht maar omdat nu eenmaal de regels zijn. Kijk maar eens terug in mijn blogs. Bij elke samenwerking staat onderaan dat het om een samenwerking gaat. Maar vandaag kreeg ik een mail met deze tekst:

Het is belangrijk (met het oog op zowel jouw SEO als die van de adverteerder) dat je op geen manier laat weten dat er betaald is voor de blogs. Dat hoeft ook niet, doordat je bijvoorbeeld geen product cadeau hebt gekregen of een product direct promoot. Geen van de bloggers die met ons samenwerkt plaatst dit erbij.

Uhh wat? Ik schets je even het beeld. Ik schrijf een blog met daarin hoe geweldig de snoepjes van merk X zijn en ik mag nergens vermelden dat ik daarvoor betaald krijg. Dat klopt toch niet? Dan houd ik toch iedereen voor de gek? Ik ga dat dan ook zeker niet doen. Dat maakt me gewoon best wel een beetje boos. Ik weet namelijk dat er genoeg bloggers zijn die wel zo’n samenwerking aan gaan. Dan kun je zo’n blogger toch niet vertrouwen?

Psst.. Wil je nou wel op een eerlijke manier met mij samenwerken. Mail dan vooral naar info@elkeblogt.net 😉

2 Comments

  1. Toevallig deze week ook nog een samenwerking afgewezen om precies dezelfde reden. Het bedrijf wist dat wij als blogger verplicht melding moeten maken en hield ondanks dat voet bij stuk dat ik het niet mocht vermelden. Jammer dat bedrijven dit eisen, en dat bloggers er toch mee akkoord gaan… Maar heel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die nee zegt 🙂

    1. Wat gek dat bedrijven dat zo doen toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.