16 x knutselen met herfstmaterialen voor dreumes en peuter

Heerlijk om met je kleintje naar het bos te gaan in de herfst. Zoeken naar mooie blaadjes, eikeltjes en ander herfstmateriaal. Maar wat doe je thuis met al die mooie dingen. Ik heb 16 ideetjes om te knutselen met herfstmaterialen voor je op een rijtje gezet.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

 

16 x knutselen met herfstmaterialen 

Bladeren

Bladeren is prachtig natuurlijk herfstmateriaal. De kleuren die de herfst brengt zijn prachtig. Wil je bladeren gebruiken om mee te knutselen? Laat ze drogen tussen boeken, tijdschriften of een bloemenpers. Na een tijdje kun je ze dan verwerken in een knutsel of activiteit.

Leeuwen

De bladeren van een boom lijken inderdaad wel wat op de mooie manen van een leeuw. Plak ze op een papier met daarover een leeuwenkop of prik ze in zelfhardende klei of zoutdeeg. Het werken met zoutdeeg is erg leuk voor peuters en kleuters omdat ze daar ook flink mee kunnen helpen.

Egel van bladeren

Egels passen natuurlijk perfect bij de herfst. Met bladeren maak je jouw egel helemaal af. Het lijmen en plakken is een goede oefening in de motoriek.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Knutselen met herfstmaterialen

Dit schilderijtje met een geknutseld paddenstoeltje is toch prachtig. Op een leeg canvas kunnen de kinderen bladeren plakken en daarna kunnen ze een mooie paddenstoel maken. De paddenstoel zelf kan gestempeld worden met bijvoorbeeld kurk.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Afdrukken van bladeren

Bladeren zijn ideaal om afdrukken mee te maken. Je kunt zo goed de nerven zien en dat is natuurlijk ontzettend interessant. Misschien vinden de kinderen het wel leuk om met allerlei materialen afdrukken te maken. Kastanjes, eikels, nootjes en meer. Je hoeft natuurlijk ook niet met verf te werken. Je zou ook afdrukken kunnen maken in klei.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Bladeren blazen

Deze knutsel is vooral gaaf om zijn resultaat. Laat kinderen hun mooiste bladeren opplakken.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Bladeren plakken

Volgens mij is dit een leuke herfstactiviteit voor de jongste kinderen. Dubbelzijdig plakfolie op de ramen en dan prachtig versieren met bladeren en takjes. Ik zou voor gebruik de bladeren wel even platgedrukt laten drogen in een boek of tijdschrijft.

Lampionnen van bladeren

De mooiste bladeren zoeken en een weekje in een bloemenpers (of tijdschrift) laten drogen (echt niet nat, als ze gaan schimmelen in de lampion kun je hem weggooien). Als je ze vervolgens tussen lamineerfolie legt en lamineert dan krijg je een prachtige herfstlampion. Geen lamineerapparaat aanwezig? Met een strijkijzer en bakpapier kan het ook.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Kastanjes

Kastanjes zijn toch wel de parels van de herfst. De bekende poppetjes zijn voor peuters en jonge kleuters nog erg lastig. Sowieso is het werken met kastanjes niet makkelijk. Met een kastanjeboor kom je al een stuk verder. Tip .. Met een boormachine kom je nog verder 😉

Slak van een kastanje

Voor zo’n leuk slakje hoef je niet te boren. Dat scheelt maar weer. Van klei maak je slangetjes en daar maak je dan weer een slakje van. Steek er twee lucifers in en je slakje is klaar.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

 

Beertje van kastanje

Nog zo’n leuke activiteit met kastanjes en klei. Deze activiteit is iets lastiger omdat je kleine bolletjes moet kleien. Oudere kleuters gaan dit wel kunnen.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Spinnen

Wie heeft ze niet gemaakt als kind. Voor deze activiteit is de kastanjeboor wel weer handig. Met chenille draad maak je kleurrijke pootjes.

Leestip: Spinnen en spinnenwebben knutselen

Takken

Takken is natuurlijk niet specifiek passend bij de herfst maar komen kinderen sowieso mee thuis als ze naar het bos gaan.

Kabouters

Door één zijde schuin af te snijden creëer je een soort hoofdje. Laat de kinderen de takken versieren met verf en katoen.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Krokodil

Niet persé herfstig maar wel leuk. En een beetje eng natuurlijk 😉

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Alle herfstmaterialen samen

Misschien wil je juist wel een verzameling van herfstmaterialen verwerken in een activiteit of knutsel. In dat geval heb ik nog wel een paar suggesties.

Een kijkdoos van herfstmaterialen

Leuk om met een klein groepje kinderen te doen. Samen de zijkanten schilderen in herfstkleuren en daarna de mooie natuurlijke materialen er in doen.

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Kabouterbos

Samen naar het bos en vervolgens alle pareltjes verwerken in een kabouterbos. Ik heb nog geen kabouterpoppetjes kunnen vinden, laat me het weten als je ze vindt 😉 Dit is toch heerlijk

knutselen-met-herfstmaterialen-herfst

Sensory bin

Ken je het fenomeen ‘Sensory bin’ nog niet? Lees dan zeker even de blog. Ik weet zeker dat je fan zult zijn. Hoe dan ook kun je prima alle mooie herfstschatten verstoppen in zo’n bak. Of juist een bak helemaal met eikeltjes vullen. Kinderen zullen het heerlijk vinden,

4 Comments

  1. Wat heb je leuke knutsel ideeën ik heb het gedeeld op mijn Pinterest ideaal voor mijn doelgroep:)

      1. Super ideeën dank je wel

  2. Er zitten er hele leuke bij die we zeker gaan proberen. dankuwel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.