Je kind zit niet lekker in zijn vel. Wat kun je doen?

Je wilt het beste voor je kindjes, maakt niet uit hoe oud ze zijn. Maar wat als je kindje niet lekker in zijn vel zit. Op school loopt het niet lekker en misschien thuis ook wel niet. Maar wat kun je dan doen? Ik sprak Fleur Welsink hierover van effectopmaat.nl. Ze is coach en ze begeleidt dit soort kinderen. Haar praktijkje in Emmen is nog maar net open en ik mocht haar bezoeken. Ook vertel ik je over een moment in mijn leven dat ik wat extra hulp kreeg.

 

Wat kun je als ouder doen als je kind niet goed in zijn vel zit?
Het is best lastig om iets algemeens te zeggen wat je kunt doen als je kindje niet goed in zijn vel zit. Dit komt namelijk altijd ergens vandaan. En dit is weer per situatie / per context anders. Maar je kunt in ieder geval vragen aan je kindje wat hij voelt en wat hij nodig heeft:
Vraag aan je kind: Wat voel je? Wat heb je nodig om je weer blij te voelen? Wat kan ik voor je doen of wat kun je er zelf aan doen? Stel eerst altijd open vragen en wanneer je kindje het moeilijk vindt het te verwoorden kun je helpen door ideeën te geven. Bijvoorbeeld: Wat voel je: ben je bang, verdrietig, boos…
Wat heb je nodig: een knuffel, rustig plekje, muziek luisteren, even samen op de bank zitten etc. Kinderen weten dit vaak beter te vertellen dan je zou denken. En wanneer je zelf zegt: ‘Ik zie dat je boos bent’ dan vul je het voor je kindje in.

Probeer in de opvoeding je uitspraken altijd positief te verwoorden, bijvoorbeeld: ‘ Laat het zand maar in de zandbak liggen’ in plaats van: ‘niet met zand gooien’. En je kind invloed geven. Bijvoorbeeld: ‘ik wil niet naar bed’. Jij: ‘hoe laat ga je naar bed; om 7 uur of om half 8?’

Kinderen krijgen heel veel mee van wat ouders zeggen tegen elkaar of anderen. Ook als het lijkt dat ze ergens mee aan het spelen zijn.
Zorg dus dat je volwassen-praat niet doet waar je kindje bij is. Vooral hooggevoelige kinderen pikken heel snel stemmingen en gevoelens van ouders op en trekken dat zich aan. Waardoor ze ook slecht in hun vel komen te zitten.

Met welke problemen komen kinderen bij jou?
Eigenlijk alle kinderen en volwassenen die niet lekker in hun vel zitten. Bijvoorbeeld door een negatief zelfbeeld, faalangst of andere angsten. Hoogegevoeligheid, gedragsproblemen of slaapproblemen. Ook help ik pleegkinderen, geadopteerde kinderen en kinderen van gescheiden ouders.

 

Fleur, hoe komen kinderen bij jou terecht?
De meeste mensen komen via facebook of via de website bij mij binnen. Mensen kunnen bij simpelweg een berichtje sturen.
Wanneer ik wat meer mensen heb kunnen helpen hoop ik dat er steeds meer door mond-tot-mond reclame gaat komen. In de toekomst hoop ik een contract met de gemeente te kunnen sluiten als zorghulpverlener.

Op welke manier probeer je kinderen te helpen?
Ik maak gebruik van verschillende methodes. Zo kijk ik bijvoorbeeld naar de gehele context, Welk gedrag laat iemand zien en wat wil hij met dit gedrag zeggen. Welke behoefte ligt erachter. Welke patronen heb je opgebouwd in je leven en in hoeverre werken die beperkend. En ik ben zelf erg enthousiast over ‘NLP’ wat eigenlijk te maken heeft met het programmeren van je brein. Ik probeer bij mensen positieve gevoelens op te roepen uit het verleden en die uit te vergroten. Door oefeningen zetten we negatieve gevoelens stop en buigen we om naar positieve gevoelens. Het klinkt een beetje zweverig maar het werkt! Als ik in een stressvolle situatie zit pas ik het ook toe op mijzelf en zo kan ik makkelijker om gaan met moeilijke situaties. Deze manier van denken en voelen gun ik iedereen.

Soms hebben mensen maar kleine inzichten nodig. Mijn voordeel is dat ik docent ben, ik weet hoe het op school werkt, ik weet hoe oudergesprekken gaan. Maar ik ben ook moeder. De verschillende rollen die ik heb gebruik ik ook in dit werk, maar ik gebruik mijn eigen ervaringen niet om het voor een ander in te vullen. Want iedereen ervaart een gebeurtenis op zijn eigen manier en gaat hier anders mee om. Ik stel veel vragen wat iemand denkt, voelt, ervaart of bedoelt. Op deze manier ben je pas echt helpend voor de ander.

Wat grijpt je het meest aan in dit werk?
Dat je binnen korte tijd al zoveel vooruitgang ziet. Bijvoorbeeld een mevrouw met een met een burn-out. Ze vertelde mij dat ze na slechts 1 sessie sinds tijden weer buiten de deur had geluncht, boodschappen had gedaan en zelf had gekookt zonder paniek en stress. Of iemand anders die me teruggaf dat ik zijn lach weer heb teruggehaald. Wauw, dat vind ik dat zo geweldig! Dat soort dingen gun ik iedereen.

Hoe zie je de toekomst voor je bedrijfje?
Ik zou het geweldig vinden als ik heel veel cliënten mag helpen, zodat ze weer gaan stralen. Ik zou graag wat meer aan gezinscoaching willen doen en ik ben bezig met coaching op scholen speciaal voor leerkrachten. En in de toekomst hoop ik wat meer richting het bedrijfsleven uit te breiden.

Over Fleur
Fleur werkt al 11 jaar als docent Praktijkonderwijs in Emmen en sinds dit jaar heeft ze een eigen coachpraktijk genoemd ‘effect op maat’ ook in Emmen. Ze vindt coachen het allerleukste van haar werk en onder andere daarom heeft ze hierin haar eigen bedrijfje gestart. Fleur is ook mama van een hooggevoelig meisje van 6 en een jongen van 4. Fleur is als klein meisje geadopteerd uit Sri Lanka, ze heeft daar door jaren een bepaalde onrust gehad. Door het uitwerken van thema’s als hooggevoeligheid en adoptie heeft ze alles een plekje kunnen geven en heeft ze rust gevonden. Ze wil graag anderen helpen, niet alleen kinderen maar ook volwassenen. Kijk maar even op haar site, misschien kan ze iets voor jou betekenen 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.